Friday
Kerutup Udang
Assalamualaikum...
Sekejap je hari tu semangat nak boikot makanan berlemak, berminyak dan berkolestrol.... sekarang ni alahai dengan berat hati terpaksa sambung balik.... huuuu... hati tu tak berapa kuat untuk tahan dari tak makan gulai, kari dan kengkawan yang seangkatan dengannya... :)
Maka terhasillah Kerutup Udang untuk lauk dinner kami malam tadi.... sementelah ada udang yang saiz besar sikit *terbesar sikit je..* yang beli weekend lalu, itu yang terlintas nak buat Kerutup Udang... Alhamdulillah saya just masak dua lauk je semalam Kerutup Udang saing dengan ikan goreng.... nak buat sayur untuk sempurnakan menu, intai2, belek2 dalam peti semua dah pinish... huuuu
Resepi Kerutup Udang lebih-kurang sama dengan Kerutup Daging...
Jemput tengok di SINI.....
Sekian, selamat berhujung minggu buat semua...Wassalam... :))
Hmmm memang lazat kerutup udang ini. Sedap di makan dengan nasi panas2. Nasi, tiga kali tambah tu biasa la kan...he he.
ReplyDeletesalam kak fzi...sedapnya udang!! lately ni pulak byk blogger yg msk udang aje. syokk!!!
ReplyDeletepa..hehe...jaga2... papa takleh makan lebih2 seafood.. :D
ReplyDeleteWsalam ain...
ReplyDeleteAlhamdulillah memang best...tak cuba tak tau, dah cuba baru tau...hehe...terai le buat kerutup k ain.. :)
salam kak fzi,
ReplyDeletesedapnya kerutup udang.. kalu guna udang pengantin yg besar2 tu lagi ler menyelerakan.. cam kat pasar siti khadijah tu.. kecur air liur... eeeiii.. termengidam ler plak... oh kak fzi, kerutup udang tu betul2 mengoda perutku... hehehehe...
salam kakfzi. sy ada beli rempah kerutup, udang pn ada. blh la cuba ya kak. hehe...
ReplyDeletekakfzi mkn santan2 takpe sbb maintain slim n cantik je sy tgk.:))
Wsalam zalieda...
ReplyDeleteBetul tu...kalau dapat guna udang yang giant tu memang perfect le kerutup udang kita...hehe
Memang best kerutup udang ni zalieda tapi akak jarang buat, cik abang memang advisable seboleh mungkin kena avoid seafood. Bih2 lagi kepala udang tu berganda2 tinggi tahap kolestrolnya berbanding isi udang...huhu
Wsalam anis...
ReplyDeleteKalu dah beli rempah kerutup tu anytime je boleh buat tu anis... hepi kerutup ya, memang lagi umphh dari gulai biasa...hehe
Ohh...akak takde le slim mana anis...hehe...makan tetap menambah je hari2.. santan pulak tiap minggu gi pasar beli 1kg terus, senang nak wat kueh sekali... Kalu pk-pk memang banyak tu 1kg, tu yang berazam nak kurangkan sikit penggunaan santan kat umah... :)
fzi,
ReplyDeleterempah kerutup tu memang di jual sebagai all in dan dinamakan kerutup atau pun combination of few herbs jadi kerutup.
saya cari di pasar borong , mereka tak tahu. pelik la....
teringin nak buat kerutup udang
juliadam...
ReplyDeleteOhh tQ Tina singgah Menu..hepy my rakan okid sudi singgah blog masak2 saya ni...hehe
Rempah kerutup tu memang all in dan siap2 pakai nama Kerutup Daging...saya sejak dulu guna rempah dari kelate keluaran SHAZINMIN MOHAMED, saya panggil cap 'orang mmasak'*sebab ada cop gambar orang tengah masak*
Kalu nak cari kat sini, dengar citer dari rakan blogger kita boleh pakai rempah kerutup keluaran Adabi, terai le cari kat Giant k Tina...
Tapi kan Tina, kalu terputus rempah2 dari kelate, saya kerap gak buat kerutup pakai rempah kari biasa je... InsyaAllah jadi gak kerutup tu even tidaklah berapa kOW sangat...takpe janji ada rasa kerutup..hehe
Thx Tina! Jemput ke sini lagi :)