Saturday

Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)


Salam di hari minggu....

Pagi ini kami sekeluarga breakfast Nasi Berlauk.... Gulai ikan nya yang buat dinner malam tadi. Sengaja saya buat lebih jadi pagi ni boleh le tanak nasik dan sume pakat2 bersarapan Nasi Berlauk.... alhamdulillah kenyang suami dan anak2ku pagi ni... :)

Ditambah nama Versi 2 tu sebab gulai kali ini bukan macam gulai nasik berlauk yang pernah di
postkan N3 nya sebelum ini. Kali ini buat stail Tenganu, masuk rempah kari sikit. Gulai ini lah yang sering saya buat untuk digandingkan dengan Nasi Dagang saing dengan lauk2 lain. Kalau ada option, anak2 memang lebih sukakan versi gulai yang ni berbanding versi pertama *sila klik di SINI untuk resepi gulai ikan tongkol stail kelate*. Bagi saya pula, mana2 pun ok jeh... bulih belako... :)

Jom kita tengok resepi....


RESEPI GULAI NASI BERLAUK VERSI 2


Bahan2nya:
1. Ikan Rebus
  • ikan tongkol sederhana besar dipotong sederhana tebal
  • lengkuas
  • asam keping 4
  • garam buku secekak
  • sedikit manisan
Cara:
Semua bahan direbus dengan sedikit air. Rebus dalam periuk bertutup. Tutup api bila air rebusan hampir kering. Elok dibiarkan semalaman sebelum dibuat gulai.


2. Gulai Ikan Tongkol
  • ikan rebus
  • santan RM1 @ tiga suku cawan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti ikan
  • lengkuas 2@3 hiris **
  • halia muda 2 inci **
  • bawang merah besar 1 labu **
  • bawang puteh 1 ulas **
  • sedikit kunyit hidup **
  • cili kering 2 tangkai **
  • 2 sudu besar rempah kari ikan
  • asam keping 1
  • garam
  • gula
  • timun/kacang panjang/cili hijau
Cara:
  1. Renihkan santan sambil dikacau sekali sekala.
  2. Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
  3. Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
  4. Bila tumisan dah masak cantik tuangkan ke dalam periuk santan.
  5. Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil. 
  6. Masukkan asam keping.
  7. Kemudian diikuti dengan hirisan timun/kacang panjang/cili hijau.
  8. Bila sayur dah hampir layu baru masukkan ikan rebus dan air rebusan ikan.
  9. Perasakan dengan garam dan gula.

3. Sambal Lada

  • cili kering 5 tangkai *basuh, potong, rendam dalam air sekejap lalu dimesin*
  • cuka *boleh ganti dengan asam limau nipis/kasturi*
  • garam
  • sedikit gula
Cara:
Cili kering dimasak tanpa minyak. Bila dah agak kering sedikit ditambah cuka, garam dan gula secukup rasa.

Sekian Wassalam.


28 comments:

  1. salam fzi

    meleleh air liog akak tenguk gulai tu..mmg suke sangat2..insyaAllah next week nak kekelantan..nak makan puas2..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah kenyang brekfast nasi belauk homemade pagi ni. TQ my dear.

    ReplyDelete
  3. sedapnye....
    kira sama kari ikan tongkol la kn..

    ReplyDelete
  4. salam fzi..hai ni teringat nak balik makan nasi belauk kat K/b ni..hmmm bila la ..

    ReplyDelete
  5. salam kak fzi,
    nak..nak..nak nasi berlauk...hu, sedapnya...

    ReplyDelete
  6. muna b13:44

    menu hari ini sedap2. terasa lapar pulak. Balik nanti nak cubalah buat kerutup udanglah....

    ReplyDelete
  7. salam kak fzi... ni resipi mesti cuba ni... lama juga x makan nasi berlauk ni.. tunggguuuuu.... hehehe

    ReplyDelete
  8. saalam kak fzi...

    mak aaaiiii...terliurnya tengokkkk...rindu nak breakfast ngan nasi berlauk niii...tamboh pulok ngan sambal lado kering tuhhhh..rasa cam terbau2 doh niii gulai ike ayooo...

    ReplyDelete
  9. salam kak sy pun buat gulai ni tp versi yg pertama nnti nak try versi ke2 pulak.akak sihat ke?

    ReplyDelete
  10. Salam kak fzi,

    wah nasi berlauk.. sedapnyer.. tgk nasi berlauk akak teringat nasi berlauk kat kedai sebelah pagar PLA Pasir Mas masa praktikal dulu2...Pagi2 tu ler mknnnyer..Sedap, murah dan yg paling penting kenyang hingga xperlu mkn tghari... Save budget....hehehe...

    ReplyDelete
  11. Wsalam datin...
    Woah! Best tuh datin...kalu dah sampai sana tu macam2 boleh makan... main tunjuk je..hehe

    ReplyDelete
  12. Pa..
    Sama-sama..InsyaAllah nnt mama beli ikan Ayo, kita buat lagi nx week.. :)

    ReplyDelete
  13. sweets...
    hehe...memang best sweet bila pekena nasik belauk tu...
    ...tak sama rasanya ngan kari sweet... kalu mengari masuk santan terus lepas menumis... macam yang ni akak renihkan dulu santan asing...

    ReplyDelete
  14. Wsalam kak cm...
    Uish kalu balik makan nasik belauk dekat sana tu, memang bertambah le berat badan kan kak.. kalu kat sana, terpaksa makan nasik hari2 pagi2 sebab gerai orang jual nasik belauk keliling rumah...hehe

    ReplyDelete
  15. Wsalam nur...
    hehe... jemput...selekey selekey masuk, mari kita makke nasik belauk ramai2.. :)

    ReplyDelete
  16. muna...
    haha...itu la... kita asyik makan je muna, itu yang takmo turun2 berat...hehe
    jemput la muna buat Kerutup Udang tuh... kita gerenti awak mesti suka.. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  17. Wsalam RiShaZalia...
    TQ lia singgah nengok nasik belauk kat blog akak ni..hehe
    ..boley le lia terai buat k, tambah dah lama tak makan nasik belauk tu...InsyaAllah hilang rindu.. :)

    ReplyDelete
  18. Wsalam cikgu...
    Selekey la buat cikgu... tambah kalu dapat ikke ayo fresh...ish lagi la harum bau gulai kita tuh...hehe...
    Akak kalu beli ikan ayo, balik umah terus bersihkan dan terus rebus dalam kadar segera...hihi... kalu belom nak buat gulai pun, simpan je ikan yang dah siap rebus tu dalam freezer... jadi bila time kita nak bergulai, ikan rebus kita betul2 fresh!

    ReplyDelete
  19. Wsalam chik mimi...
    Alhamdulillah akak sihat...tQ tanya kabar.. :)
    Jemput try buat versi yang kedua pulak ni chik mimi... pasti chik mimi suka...InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  20. Wsalam zalieda...
    Ohh..tu kira mengamit kenangan silam le ni ya zalieda... :)
    Tentu time tu, sume pakat over-weight sikit kan dah asyik makan nasik belauk hari2...hehe
    Makan nasik belauk ni 'kenyangggg' for sure.. hihi

    ReplyDelete
  21. sedapnya kak...telan air liur je saya nih :D
    dahlah taruk dlm daun pisang gitu...hmmm teringin teringin

    ReplyDelete
  22. zarin...
    hehe...nasik belauk memang best kan...
    Tambah best lagi bila makan lapik ngan daun pisang tuh... Lain aura dan aromanya... :)

    ReplyDelete
  23. Salam Fzi....smga dberkati Allah slalu. Kak sue dtg cnp bbrp rsepi klate ni..nk balik msak utk fmily..dah muak asyik make ase pedah mlaka d mlaka ni, nok try ggulai klate la plok..hehe.. tk care n tq so mch dear.

    ReplyDelete
  24. Wsalam kak Sue...
    Timakasih sudi singgah ssini... salam kenal buat kak Sue sama.. :)
    Selekey la kak Sue kopipes mana2 resepi hok mano ada tuh... ambo tuppe suko... Ooo kak Sue duk Melaka ghuponya, mesti terer abih tea doh mmasok ase pedah Melaka tuh... nok gi jengok ghatek la denung... :)

    ReplyDelete
  25. kak fzi,
    manisan tu 'nise' ko dlm bahasa kelantan atau dlm bahasa baku gula melaka?

    ReplyDelete
  26. saifulafflezal...
    ...ha'ah, manisan tu nise lah...Ada gak yang panggil nise keret... akak selalu ada stok nise siam je, kalu dapat nise kampung lagi elok... :)
    Thanx saiful singgah Menu.. :)

    ReplyDelete
  27. kak, nak tanya lagi...hehehe
    rempah 4 sekawan tu yang mana?

    ReplyDelete
  28. saifulaffiezal...

    Rempah 4 sekawan: bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis. Ada jual kat sume pasaraya.
    Tumis rempah ni hanya kalu kita nak buat gulai ayam/pajeri dsb je...
    Cth untuk gulai setengah ekor ayam, taruk la
    bunga cengkih 7 - 8 kuntum,
    bunga lawang 2 kuntumm
    buah pelaga 5 - 6 kuntum
    Kulit kayu manis 1 je

    Untuk gulai nasi berlauk ikan ni, takde taruk rempah tu sume... harap maklum :)

    ReplyDelete