Salam di hari minggu....
Pagi ini kami sekeluarga breakfast Nasi Berlauk.... Gulai ikan nya yang buat dinner malam tadi. Sengaja saya buat lebih jadi pagi ni boleh le tanak nasik dan sume pakat2 bersarapan Nasi Berlauk.... alhamdulillah kenyang suami dan anak2ku pagi ni... :)
Ditambah nama Versi 2 tu sebab gulai kali ini bukan macam gulai nasik berlauk yang pernah dipostkan N3 nya sebelum ini. Kali ini buat stail Tenganu, masuk rempah kari sikit. Gulai ini lah yang sering saya buat untuk digandingkan dengan Nasi Dagang saing dengan lauk2 lain. Kalau ada option, anak2 memang lebih sukakan versi gulai yang ni berbanding versi pertama *sila klik di SINI untuk resepi gulai ikan tongkol stail kelate*. Bagi saya pula, mana2 pun ok jeh... bulih belako... :)
Jom kita tengok resepi....
RESEPI GULAI NASI BERLAUK VERSI 2
Bahan2nya:
1. Ikan Rebus
- ikan tongkol sederhana besar dipotong sederhana tebal
- lengkuas
- asam keping 4
- garam buku secekak
- sedikit manisan
Semua bahan direbus dengan sedikit air. Rebus dalam periuk bertutup. Tutup api bila air rebusan hampir kering. Elok dibiarkan semalaman sebelum dibuat gulai.
2. Gulai Ikan Tongkol
- ikan rebus
- santan RM1 @ tiga suku cawan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti ikan
- lengkuas 2@3 hiris **
- halia muda 2 inci **
- bawang merah besar 1 labu **
- bawang puteh 1 ulas **
- sedikit kunyit hidup **
- cili kering 2 tangkai **
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- asam keping 1
- garam
- gula
- timun/kacang panjang/cili hijau
- Renihkan santan sambil dikacau sekali sekala.
- Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
- Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
- Bila tumisan dah masak cantik tuangkan ke dalam periuk santan.
- Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil.
- Masukkan asam keping.
- Kemudian diikuti dengan hirisan timun/kacang panjang/cili hijau.
- Bila sayur dah hampir layu baru masukkan ikan rebus dan air rebusan ikan.
- Perasakan dengan garam dan gula.
3. Sambal Lada
- cili kering 5 tangkai *basuh, potong, rendam dalam air sekejap lalu dimesin*
- cuka *boleh ganti dengan asam limau nipis/kasturi*
- garam
- sedikit gula
Cili kering dimasak tanpa minyak. Bila dah agak kering sedikit ditambah cuka, garam dan gula secukup rasa.
Sekian Wassalam.
salam fzi
ReplyDeletemeleleh air liog akak tenguk gulai tu..mmg suke sangat2..insyaAllah next week nak kekelantan..nak makan puas2..
Alhamdulillah kenyang brekfast nasi belauk homemade pagi ni. TQ my dear.
ReplyDeletesedapnye....
ReplyDeletekira sama kari ikan tongkol la kn..
salam fzi..hai ni teringat nak balik makan nasi belauk kat K/b ni..hmmm bila la ..
ReplyDeletesalam kak fzi,
ReplyDeletenak..nak..nak nasi berlauk...hu, sedapnya...
menu hari ini sedap2. terasa lapar pulak. Balik nanti nak cubalah buat kerutup udanglah....
ReplyDeletesalam kak fzi... ni resipi mesti cuba ni... lama juga x makan nasi berlauk ni.. tunggguuuuu.... hehehe
ReplyDeletesaalam kak fzi...
ReplyDeletemak aaaiiii...terliurnya tengokkkk...rindu nak breakfast ngan nasi berlauk niii...tamboh pulok ngan sambal lado kering tuhhhh..rasa cam terbau2 doh niii gulai ike ayooo...
salam kak sy pun buat gulai ni tp versi yg pertama nnti nak try versi ke2 pulak.akak sihat ke?
ReplyDeleteSalam kak fzi,
ReplyDeletewah nasi berlauk.. sedapnyer.. tgk nasi berlauk akak teringat nasi berlauk kat kedai sebelah pagar PLA Pasir Mas masa praktikal dulu2...Pagi2 tu ler mknnnyer..Sedap, murah dan yg paling penting kenyang hingga xperlu mkn tghari... Save budget....hehehe...
Wsalam datin...
ReplyDeleteWoah! Best tuh datin...kalu dah sampai sana tu macam2 boleh makan... main tunjuk je..hehe
Pa..
ReplyDeleteSama-sama..InsyaAllah nnt mama beli ikan Ayo, kita buat lagi nx week.. :)
sweets...
ReplyDeletehehe...memang best sweet bila pekena nasik belauk tu...
...tak sama rasanya ngan kari sweet... kalu mengari masuk santan terus lepas menumis... macam yang ni akak renihkan dulu santan asing...
Wsalam kak cm...
ReplyDeleteUish kalu balik makan nasik belauk dekat sana tu, memang bertambah le berat badan kan kak.. kalu kat sana, terpaksa makan nasik hari2 pagi2 sebab gerai orang jual nasik belauk keliling rumah...hehe
Wsalam nur...
ReplyDeletehehe... jemput...selekey selekey masuk, mari kita makke nasik belauk ramai2.. :)
muna...
ReplyDeletehaha...itu la... kita asyik makan je muna, itu yang takmo turun2 berat...hehe
jemput la muna buat Kerutup Udang tuh... kita gerenti awak mesti suka.. InsyaAllah.. :)
Wsalam RiShaZalia...
ReplyDeleteTQ lia singgah nengok nasik belauk kat blog akak ni..hehe
..boley le lia terai buat k, tambah dah lama tak makan nasik belauk tu...InsyaAllah hilang rindu.. :)
Wsalam cikgu...
ReplyDeleteSelekey la buat cikgu... tambah kalu dapat ikke ayo fresh...ish lagi la harum bau gulai kita tuh...hehe...
Akak kalu beli ikan ayo, balik umah terus bersihkan dan terus rebus dalam kadar segera...hihi... kalu belom nak buat gulai pun, simpan je ikan yang dah siap rebus tu dalam freezer... jadi bila time kita nak bergulai, ikan rebus kita betul2 fresh!
Wsalam chik mimi...
ReplyDeleteAlhamdulillah akak sihat...tQ tanya kabar.. :)
Jemput try buat versi yang kedua pulak ni chik mimi... pasti chik mimi suka...InsyaAllah.. :)
Wsalam zalieda...
ReplyDeleteOhh..tu kira mengamit kenangan silam le ni ya zalieda... :)
Tentu time tu, sume pakat over-weight sikit kan dah asyik makan nasik belauk hari2...hehe
Makan nasik belauk ni 'kenyangggg' for sure.. hihi
sedapnya kak...telan air liur je saya nih :D
ReplyDeletedahlah taruk dlm daun pisang gitu...hmmm teringin teringin
zarin...
ReplyDeletehehe...nasik belauk memang best kan...
Tambah best lagi bila makan lapik ngan daun pisang tuh... Lain aura dan aromanya... :)
Salam Fzi....smga dberkati Allah slalu. Kak sue dtg cnp bbrp rsepi klate ni..nk balik msak utk fmily..dah muak asyik make ase pedah mlaka d mlaka ni, nok try ggulai klate la plok..hehe.. tk care n tq so mch dear.
ReplyDeleteWsalam kak Sue...
ReplyDeleteTimakasih sudi singgah ssini... salam kenal buat kak Sue sama.. :)
Selekey la kak Sue kopipes mana2 resepi hok mano ada tuh... ambo tuppe suko... Ooo kak Sue duk Melaka ghuponya, mesti terer abih tea doh mmasok ase pedah Melaka tuh... nok gi jengok ghatek la denung... :)
kak fzi,
ReplyDeletemanisan tu 'nise' ko dlm bahasa kelantan atau dlm bahasa baku gula melaka?
saifulafflezal...
ReplyDelete...ha'ah, manisan tu nise lah...Ada gak yang panggil nise keret... akak selalu ada stok nise siam je, kalu dapat nise kampung lagi elok... :)
Thanx saiful singgah Menu.. :)
kak, nak tanya lagi...hehehe
ReplyDeleterempah 4 sekawan tu yang mana?
saifulaffiezal...
ReplyDeleteRempah 4 sekawan: bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis. Ada jual kat sume pasaraya.
Tumis rempah ni hanya kalu kita nak buat gulai ayam/pajeri dsb je...
Cth untuk gulai setengah ekor ayam, taruk la
bunga cengkih 7 - 8 kuntum,
bunga lawang 2 kuntumm
buah pelaga 5 - 6 kuntum
Kulit kayu manis 1 je
Untuk gulai nasi berlauk ikan ni, takde taruk rempah tu sume... harap maklum :)