Assalamualaikum...
Salam Ramadhan buat semua.... :)
Dalam sibuk2 di dapur, terpaksa lah buat kueh yang senang2 je untuk sempurnakan menu bukak puasa. Alhamdulillah nasib baik cik abang sporting, takde komplen bila saya asyik2 buat gerodok ubi stelo, pulut sekaya, pengat2 dan sira2 jeh. Tak dan nak buat kueh yang leceh2 dan pakai banyak masa. Nak wat camne, kul 6 baru stat masak lauk, letak nasik dan buat kueh yang segera2 tuh...hehe
Dah lama senyap rancangan kuali di fzMenu, so kali ni nak tunjuk la kejap sira pisang nangka yang saya duk ulang buat tuh... best Sigho Pise Nako nih... boley kata sedap supo Sigho Pise Tanduk... nok dekat seghupo doh ghaso... :))
RESIPI SIRA PISANG
- jerang secawan air + lebihkurang tiga suku cawan gula + 2 helai daun pandan yang disimpul + setitik dua pewarna kuning
- pisang dikupas kulit, di potong dua
- biarkan air gula agak cair2 likat baru dimasukkan pisang. beserta 5 - 6 kuntum bunga cengkih
- Tabur sedikit lagi gula di atas pisang.
- Tutup periuk, biarkan masak *sehingga warna pisang kuning keemasan dan air gula nampak berkilat*
***nota fzi: Jika ada air gula yang berlebih, jangan dibuang... agar tidak membazir boley di recycle, sirakan balik pisang/labu/ubi stelo*keledek yang dihiris nipis*
salm kak fzi...lamanya saya tak mkn sira pisang. dulu kecik2, inilah antara menu wajib kami.
ReplyDeleteterliurnyaaa tengok siro pise nako nih :)
ReplyDeleteWsalam ain...
ReplyDeleteDah lama tak makan, boley la menyira petang ni ain... hehe
Jemput menyira sama zarin, best tuh makan wat saing ngan air sirap boh buah kabong.. :)
ReplyDeletekak slmt menjalani ibadat puasa....
ReplyDeletesy pun suka siro pise tapi blom penah buat sendiri...he...
siro pise neh meme juadah hok sy cari sokmo d pasar Ramadhan... buat blum rajin lagik coz hub x mkn...
ReplyDeleteSalam Kak Fzi,
ReplyDeleteSira pisang gini memang selalu menu wajin kalau time puasa..sedap nya!
Selamat berpuasa juga buat sweet sekeluarga...
ReplyDeleteAkak pun sama sweet, terlebih suka makke siro nih...hehe..
Buat je sweet, senang dan cepat siap. Kalu dapat cari pisang tanduk lagi best! :)
akuzle...
ReplyDeleteKalu beli, mahal le sikit kos berbanding wat sendiri. Kalu dapat beli pisang elok try wat sendiri. macam akak buat satu sikat dapat satu tupperware, tahan makan 2 hari... :)
Wsalam ijan...
ReplyDeleteMemang sedapkan ijan siro pise...hehe
Akak kalu ada sira takde kueh lain pun takpe. Macam2 boleh sira, sukun pun sedap... :)
salam akak
ReplyDeletesedap tu. bulan posa ni kite pakat2 taip n3 pasal menu la pulak ye
melor dah follow akak tau. nak jadi rakan masak la pulak. he..he..he..
ReplyDeleteWsalam melor...
ReplyDeletehehe... betul tu melor... banyak posting masakan, senang nak cari idea untuk menu bukak posa.. :)
Thx melor, sudi follow blog masak2 akak ni...hehe... cuti jap citer pasal pokok kat Impiana Iman tu kan... :))