"Waaa...mama masak kari ek?"
Itulah soalan regular Shilah tiapkali saya duk menumis rempah untuk buat kari ikan. Bau rempah kari + rempah campur + daun kari secara tak langsung membuka rahsia apa menu masakan untuk hari tu. So kalu kena hari mengari ikan, tak leh nak buat suprise....siang2 lagi sume dah tahu....hehe
Saya suka kari kepala ikan.... kalu jumpa kepala ikan merah yang fresh dekat pasar, fikiran terus terbayang kari kepala ikan. Tapi kekadang tukar guna isi ikan tenggiri.... kalu mengari ikan tenggiri ni isi banyak dan puas makan.... kenyang sampai ke petang.... heheh
Resepi Kari Ikan Tenggiri
Bahan2nya:
- ikan tenggiri 3 keping
- pati santan setengah cawan
- rempah kari ikan 2 paket kecil *3 sudu besar umbu*
- sedikit rempah campur *boleh dapat dari kedai runcit India*
- bawang merah besar 1 labu
- bawang puteh 3 ulas
- halia 1 inci
- daun kari 2 tangkai
- buah tomato 2 biji (sebiji dibelah 2, sebiji lagi dipotong dadu)
- bendi
- air asam jawa
- garam
- gula
- Bawang merah, bawah putih, halia dan rempah campur di tumbuk kasa-kasa (tak lumat). Leraikan daun kari kemudian dilecek2kan lebihkurang dalam lesung tadi.
- Tumiskan kesemua yang ada dalam lesung.
- Bila dah agak garing masukkan rempah kari yang dijadikan pes terlebih dulu *campur dgn sedikit air*
- Biarkan bahan tumisan masak betul baru dimasukkan ikan.
- Balik-balikkan ikan kemudian masukkan air asam jawa dan buah tomato yang dipotong dadu. Biarkan sebentar dengan periuk bertutup.
- Tambahkan santan dan sedikit air masak, bergantung pada banyak mana kuah yang diingini. Masak dengan api yang kecil.
- Kemudiian masukkan bendi diikuti dengan buah tomato yang dibelah 2.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Tutup periuk dan biarkan masak sedikit masa lagi sebelum ditutup api.
Jom kita mengari pulak hari ni..... :))
owh..sure masuk tndas sebab banyak rempah..tp sedap itu blakang kira..hahaha...kak, ade org tny resepi sura?aka tau tak..sura yang kaler gelap tu...saya pernah tgk org buat tp tak tau nak wat..
ReplyDeletep/s : mgkin taun depan ari kacau sura akak leh letak resepi tu
pergghh...sedapnya kari ikan tenggiri...saya pun suka...
ReplyDeletema,
ReplyDeletebile kakak duk oversea esok2 hari2 kakak nak wat kari....
sedappp gile!
huhuhu.... ;D
she...
ReplyDeletehaha...kena 'mmati hawah' betul2 baru rempahnya masak betul...hihi
Ohh she...akak tak gheti wat sugho tuh...sedapnya...teringin gak nak buat, nnt kena soal siasat resepinya dulu kat kengkawan yang tahu... InsyaAllah mana tau one day boleh publish sugho kat Menu... hehe
salam kak fzi...wah! sedapnya kari ikan tu...dah lama tak masak kari ikan ni..kalau dapat makan mesti terangkat...hehehe
ReplyDeletetapi selalu ima buat ikan merah...sebab suami kurang suka ikan tenggiri...huhuhu
zarin...
ReplyDeletememang best... tapi akak tak mengari ikut stail kelate. Yang ni belajar dari n'bour akak yang asal Penang, kak Besah. Memang kow rasanya... :)
kakak...
ReplyDeleteMoga impian menjadi realiti...InsyaAllah... :)
Wsalam ima...
ReplyDeleteohh sedap tuh ima masak kari ikan merah... isi dia berpalut dengan kuah kan...
akak dulu kerap gak buat kari kepala ikan merah...le ni slow sikit sebab sekali beli kepalanya satu je sampai berbelas ringgit... ish.. sekali sekala tu boleh lah...hehe
hmmm sedap, rahsianya kena kuah kasi lebih atas nasi ye...he he
ReplyDeleteWaa..papa dekat ofis ngintai kari ikan mama rupanya ya...hehe
ReplyDeletedah time lunch dah ni pa, ingat pesanan penaja... pilih lauk leklok dekat kantin tu ya... jangan ambik seafood, kaki tu belum baik betul lagi :D
lamanya tak masak kari ikan. rindu pulak!!!
ReplyDeleteE-na masak kari daging td...bole tukar ngan kari ikan tenggiri ...he he
ReplyDeleteAin...
ReplyDeletelama2 sekali sedap kalu pekena kari ikan ni... bih2 lagi baru lepas raya korban, dah jemu makan daging.. :)
E-na...
ReplyDeleteOhhh E-na wat kari daging rupanya... akak minggu ni buat menu ikan je...tak larat dah nak makan daging... risau takut tak pasal2 sume kena gi check darah sebab dari raya hari tu tak berenti makan daging dan sup tulang lembu.. :)
salam kak fzi..
ReplyDeleteHari ni baru sempat nak jengah blog akak.. Sodap kari ikan tu.. Nie kalu pekena kari ngan telur goreng dadar dan bubuh sikit kicap, huuuu.. mesti terangkat..
memang kuat bau kari ikan tenggiri akak neh. sampai ke kuopio ha baunyer. ni ade lg ke tak.ite dah siap bawak nasik kosong nk makan ngan kari ni kak :D
ReplyDeleteWsalam zalieda...
ReplyDeleteIts ok, bese la tu..bizi... :)
betul tu...sedap kalu kombaing kari ngan telor dadar tuh...pastu tambah pulak ngan sotong celup tepung ke udang celup tepung ke...lagi lah tak terbangun...hehe
Ijan...
ReplyDeleteTak sangka sampai ke kuopio pegi bau kari akak...takpe takpe takyah bawak nasi...akak ada rice cooker besar...cukup untuk Mr/Mrs Faiz dan cute baby Mikael... :)
Sedap nyer makan kari tenggiri. kalau ada balance kuah boleh cecah ngan roti. best.
ReplyDeleteGerau...
ReplyDeletebetul tu...sebab tu kita selalu extrakan buat kuahnya...dah berkira2 boleh buat bekfes cicah roti gardenia esoknya...kurang2 lepas dah satu bab, pk nak buat bekfes apa...hehehe
kak...mati awah ek?puas la saya tgk ape makna tuh..maklum la vocab kelantan saya kureee..mati awah tu camna????
ReplyDeleteShe...
ReplyDelete'mmati hawah' tu kiranya masak bahan2 yang ditumis + rempah tu betul2 ...sampai hilang bau rempah yang menusuk hidung tuh..then biarkan masak lama sikit rempah bersalut ikan/ayam sebelum dimasukkan santan *itu pada pahaman akak le....:D*