Assalamualaikum....
Saya ni baru balik dari pasar..... :)
Teringat nak postkan N3 pasal kek lapis kukus yang buat semalam. Dah 2nd time buat masuk kali ni. Mula2 buat 2 hari lepas *hari khamis*... dek kerana terpesona tengok kek lapis kukus ni dekat blog Idah yang pamerkan kek lapis dengan kaler yang amat mengancam...cantik dan ceria...hehehe
Yang mula-mula tu ac-hoc buat, dah pukul 11.30 waktu tempatan baru nak mula bancuh kek, alhamdulillah niatnya untuk di bawak pegi kelas jam 3 petang.
Syukurlah percubaan pertama itu kira menjadi juga la walaupun kaler pucat sikit, nampak lembut dan ayu..... Maka dengan sukacitanya selamatlah bawak kek lapis saing dengan rambutan yang dah masak kat laman tu, pegi kelas kat Surau Al-Bayan.
Dah sume suka dan kata sedap, buat lah lagi 2nd round sebab semalam dua dua anak yang duk hostel balik umah. Tapi kali ni pekatkan sikit kaler, nak kasi lebih attractive dan ceria gitu..... :) So macam ni lah hasilnya..... :)
Jadi dengan berbesar hatinya saya rekemen lah kawan2, jemput try ramai2 buat resepi ni...memang sedap dan berbaloi. *saya dah pernah try buat kek lapis versi bakar dua tiga kali tapi yang bakar memang banyak pakai telor. So ya ng kukus ni jimat la sikit kosnya....hehe *
Resepi Kek Lapis Kukus Hawflakes
Bahan-bahan:
5 biji telur-grade A yang sejuk(dari peti ais)
225 g gula /secawan(bagi saya elok 200g je rasanya)
220 g tepung gandum(2 cawan rata)
2 sk rata baking powder
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanila
pewarna ikut suka
hawflakes secukupnya
Cara-caranya:
1- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 didalam mangkok mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2- Pukul adunan sehingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan gaul dengan hingga sebati.
3- Loyang di alas kertas dan sapu minyak.Ratakan adunan pertama dan susun secukupnya hawflakes dipermukaannye dan kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
4- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan akhir susun hawflakes jika suka.kukusan yg akhir selama 20minit agar kek masak dengan sempurna.
5- Setelah kek masak biarkan di dalam loyang selama 10minit, kemudian balikkan diatas redai kek supaya sejuk.
First time rasa hari tu rasa sedap la pulak, tak rasa muak. Jadi sebijik kek tu nasibnya tak tahan lama, lesap semuanya. Adik2 kakok semua cuba la try ye. Memang sesuai untuk minum petang dengan teh tarik.
ReplyDeletesdap mama.. lame da teringinnak mkn kek lapis ni..hehehe.. sdap gle r..hehehe..ala2 kek lapis sarawak r..hee..
ReplyDeletebalik2 skola je mama ulur kek ni...
ReplyDeleteperghhh rase sedap gile gikleee...
sejibik sarawak punye..
huuu~
Ohh anak beranak tinggalkan komen kat blog mama...tq tq :)
ReplyDeletesy pun suka tengok kek2 yg colorful! meriah. nak gak buat...tak tau la bila!!
ReplyDeletebetul tu ain...kaler2 yang colourful ni memang memeriahkan suasana...bila dah suasana ceria hati pun turut jadi ceria..hehe
ReplyDeleteJom buat sama ain... :)
Salam kenal. macam senang ek. kak gerau macam nak cuba la. Macam jeer. he he he.
ReplyDeleteWsalam kak Gerau...
ReplyDeleteSelamat berkenalan juga dari saya...
Bukan nampak je senang..memang senang pun, cuma yang leceh sikit dia bukan masak sekali gus, kena buat selapis...selapis...hehe...
jom pakat buat..InsyaAllah tentu jadi punya :)
salam kak fzi .. dah byk kali sggah sini tp x leh nak tggal komen ..tks sbb singgah umah ti n jugak 4 de wish utk anak2 t .. sedap resipi ori kelate akak .. rindu mknan kelate ;D
ReplyDeleteWsalam ti...
ReplyDeleteKomen ti alhamdulillah sume masuk tapi pegi dalam akak punya inbox tak appear terus dekat blog...
Ti try check dalam post akak yang lalu, akak dah siap publishkan komen ti dan akak dah reply skali..
Tq ya ti sudi singgah sini.. :)
tadi singgah blog idah ada kek kukus ni,singgah blog fzi pun ada kek kukus hmmm nak kena cuba ni..ambik resepi ya!t.kasih
ReplyDeletekakCM,
ReplyDeleteSila lah.... jom pakat buat ramai2...memang sedap dan InsyaAllah akak jadi salah-satu resepi faveret kat umah kami... :)
uih sedapp!!! bestt!!! lazatt!!!
ReplyDeletei like!!!!!
rite shilah...nnt mama wat lagi ya... :)
ReplyDeletewaa kek lapis..sedap tu.pndai makcik wat eh.wat sndiri senang.mkn pon puas kan.kalo beli yg srwak nye..pergghh..mahal gile.tapi oke la.tahan 3 bulan kalo msuk peti ais.syok nie dpt mkn kek lapis..yum yum ;DD
ReplyDeleteYa Allah..ni ke hawflakes nyer!!!!! punye lama dah kite tgk resipi kek kukus ni tak pernah terlintas hawflakes yg kite suke makan time keciiit keciit dulu nie. hehhee.mekacih kak Fzi kerana kurangkan kejakunan saya sebentar.hehe
ReplyDeleteRin....
ReplyDeletehehe...sebenarnya pandai tu dah jadi perkara no.2 rin...yang jadi boleh terhasil kek lapis makcik tu, sebab utamanya resepi le ni boleh dapat kat ujung jari...tekan je... dapat le resepi apa2 makanan yang teringin nak makan...hehe
Rin try le buat ya...memang sedap...tapi yang 2nd time buat tu makcik modify sikit resipi tambah telor sebijik lagi dan tambah susu pekat sikit...orang kelantan suka manis2...hihi
Ijan...
ReplyDeleteAkak dulu pun bila orang sebut hawflakes dalam memana resepi terfikir jugak...apa benda la hawflakes ni...hehe...
Tapi last2 tau jugak dua tiga tahun lepas dari jiran akak masa makan kek lapis umah dia, masa tu dia wat jamuan raya.
Baik n'bour akak tu siap bagi resepinya sekali.. asal2 akak buat kek lapis dulu guna resepi kakak tu la... :)
akakkkkkk1!
ReplyDeletetahniahhhhhhhhh kerana berjaya!
wahhh,alhamdulullah menjadi ye kak..
tulah,kek ni telor tak banyakkan..
selalunya yang bakar guna telor banyakkan...
kuih ni semalam idah wat dua loyang..
wat kat kampung...
sekali jalan jek kak...
haha....tahniah kak kerana mencuba!
Idah....
ReplyDeletehaha...itula... berkat lepas tengok kek lapis dalam blog idah la ari tu, terus akak jadi buat... :)
Tq k idah.... budimu teramatlah dikenang....hehe
Pas ni try lagi buat kek lain pulak ya...lepas tengok idah buat akak jadi konfiden je nak buat sama...hihi
fuh... mmg sedap la kek tu... org pun suka tau...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletenyum nyum...saya ni hantu kek...semua jenis kek,tibai ja...
10,
ReplyDelete...betul tu 10...tak dapat disangkal lagi...memang sedap....hehe
Dari sumber2 yang soheh dan boleh dipercayai, akak dengar2 ramai yang dah cuba buat resepi kek lapis kukus nih...ohh 10 dah buat juga la ya.... elok la tu..hehe
Wsalam kamsiah...
ReplyDeleteAkak pun sama suka makan kek...tapi yang faveretnya kalu kek yang ada campur ngan benda2 asing sekali...hehe...contoh paling dekat kek lapis ni lah sebab buh hawflakes yang rasa masam2 manis nih... satu lagi akak suka Triffle .. sebab combine sekali ngan kastard + jelly ...mmmmm...best! :)
salam kak fzi,
ReplyDeletehuuuu musim kek lapis lak. :) tahniah.. mesti cedap tu..
salam akak..alahai terlepas baslah...saya pun dah pernah buat kek ni sekali, memang sedap...pada yang tak suka kek yang berlemak...kek ni memang sesuai...hehehe
ReplyDeleteWsalam nur...
ReplyDeleteitula...musim la kot...ramai yang pakat buat kek lapis..hehehe
jom la nur join sama... :)
Wsalam ima...sama la kita akak banyak kali terlepas keatapi...hehe...
ReplyDeleteOoo ima pun dah penah buat ya...memang sedap kan ima...itu yang buat boss kat rumah mintak buat lagi... :)