Sepanjang bulan puasa ni, sempat le dua kali kukus pulut berinti ni.... advantage nya kalau buat kueh tempatan yang satu ni, di samping sedap dimakan ia juga teramat le mengenyangkan...hehehe
Yang mula2 hari tu, buatnya pada minggu ke 2 Ramadhan. Dapat sikit je, cukup la untuk makan satu family je....lagi pun hari tu ada bakar kueh lain yang nak hantar ke surau berhampiran iaitu kueh Beke... jadi bukan main lagi.. ada 2 kueh yang mengenyangkan pulak malam tu... :)
Bila buat yang kali ke 2 ni, rendam beras pulut lebih sikit sebab nak buat sekali untuk bekalkan suami dan anak bujang pergi Iktikaf di masjid malam kelmarin. Niat tu untuk diaorang alas perut time rasa lapar di tengah-tengah malam tapi rupa2nya papa dan abang buat bersahur sekali....hehe
Alhamdulillah...
Resepi Pulut Berinti aka Pulut Beghiti
*up-date 25hb Oct, 9.45 mlm*
Bahan2nya:
- 2 cawan beras pulut *rendam lebihkurang 3 jam*
- 3/4(tiga suku) mug santan
- 1 sudu kecil garam
- daun pandan disimpul
- daun pisang untuk membungkus pulut berinti
Bahan inti:
- 1 biji kelapa parut puteh
- 2 karet nise kampung/nise siam/gula melaka
- 2 sudu besar gula
- sedikit garam
- daun pandan disimpul
- sesudu teh tepung beras + sesudu/2 sudu besar air masak
- 1 cawan air
Cara buatnya:
- Beras pulut yang direndam, ditoskan kemudian dikukus sehingga masak +- 20 minit.
- Keluarkan dan masukkan ke dalam besen/periuk, arung dengan santan yang dah dicampur garam, kukus lagi selama 15 minit.
- Cairkan manisan dan bersama air, sedikit garam dan daun pandan. Tambahkan gula jika kurang manis. Masak sampai agak likat baru dimasukkan kelapa parut. Masak biar serata.
- Bancuhkan tepung beras dengan air lalu dituangkan ke dalam inti yang sedang dimasak *untuk tujuan menjadikan inti agak kering dan kental agar tidak berterabur*
- Sudukan pulut ke atas daun pisang yang dah siap dilayur. Sudukan pula inti di atas pulut. Kemudian bungkuslah pulut macam nak bungkus nasi lemak gayanya... :)
- ....dah siap untuk dihidangkan..... :)
*** Kalau rendam sekejap je pulut(baru rendam time maghi teringat nak makan pulut berinti), makanya kena arung santan dua kali. Yang pertama arung dengan santan cair kemudian kukus. Kali kedua baru arung dengan santan pekat + garam. Kukus sekali lagi.
sdap pulut berinti ni..hee.. time wat sahur kat masjid ari tu, kenyang gak r..hehehe..
ReplyDeletekak fzi...pulut berinti ni pun fav hubby gak, tp tak pernah lah sy buatkan sbb sy tak suka sgt pulut.hehe
ReplyDeletepsst..senang2 dtg umah amik kad raya eh..!!!tq kak!
salam kak,lama tak singgah cni bz skit.sedapnya kak pulut inti tu pebret sy kak.
ReplyDeleteSelamat menyambut hari raya maaf zahir & batin buat akak sekeluarga.Jom singgah umah ambik kad
fzi..sedapnya kuih2 ni akak suka sgt kuih beke nanti boleh fzi ajarkan ye..
ReplyDeleteselamat hari raya fzi semuga bergembira sekeluarga dihari mulia ini..wassalam.
salam ziarah .. kita pun ore kelate ori ..
ReplyDeletealhamdulillah syukur la bang... :)
ReplyDeleteOhh gitu...ain kira sama ngan ijan la ye...tak berapa suka pulut... hehe
ReplyDeleteThanks kad raya tu...appreciated tapi takdan round nak kutip..le ni saat2 kritikal nak siapkan oder...niway tqvm
Wsalam chik mi...pulut inti ni memang jadi kesukaan ramai..hehe..bagi akak yang paling seronoknya bila tengok anak2 kenyang lepas makan pulut berinti ni... :)
ReplyDeleteThx kad raya.. :)
Datin,
ReplyDeleteKita pun suka sangat dengan BeKe tu... dah tak banyak kos nak buatnya, kalau time sibuk elok sangat la buat BeKe sebab lepas campur sume bahan, terus masuk oven bakar. Datin boleh tengok resepinya saya ada attached hari tu..
Sama2, Selamat Hari Raya juga buat datin seisi keluarga.. :)
Yati... timakasih sudi singgah...kita hepi sangat dapat kenal2 ngan kengkawan blogger yang asal kelantan atau ada bau2 bacang ngan Kelantan nih...hehe
ReplyDeleteJemput singgah lagi ya :)
Dear Kak Fzi,
ReplyDeleteSelamat menyambut 1 Syawal 1430H.
Salam persahabatan dari jauh.
Suzi n hubby
Finland
Suzi Finland,
ReplyDeleteTimakasih...
Akak pun ucapkan Selamat Hari Raya buat suzi sekeluarga di rantau orang... moga hepi beraya di sana...InsyaAllah sama je meriahnya dengan beraya di Msia bilamana juadah raya terhidang di meja nanti...
Thanx suzi :)
Salam Kak Fzi..kite pon lama tak jenguk dapur akak nie.. sejak ade si keciit ni program tenet kena slow down dah sikit.hehehe... anyway, nak ucapkan selamat hari raya buat akak sekeluarga ... nanti upload la gambar raya ek :)
ReplyDeleteWsalam...
ReplyDelete..hehe..biasa la tu dah mula sibuk ngan anak kecik...:) Dalam sibuk2 ngan Mikael tu, jangan lupa nak bertungku tu ijan...hehe... kena bertungku tau.. :)
Selamat Hari Raya buat ijan satu family, moga meriah beraya di sana..
gile sedap!
ReplyDeletesalam ukhwah...suka blog nih...kito ore klate jgk...tp merantau jauh dibumi us...so nk mkn apa2 semua kna wak sndri..blog ni jd pnduan hehe tq
ReplyDeleteBaru nak try buat. Mengidam ditempat orang. Kena rajin buat sendiri sebab duk tenpat orang
ReplyDelete