Friday

Beke/Bengkang/Bingka/Kueh Bakar

Tajuk n3 beratur panjang.... nak sebut benda yang sama tapi nak tunjuk panggilannya yang berbagai...hehe

Sepanjang tempoh seminggu anak2 semua bercuti kat rumah, dah tiga kali buat Beke. Kueh tempatan yang bukan saja sedap, tak muak makan, malah tersangat lah cepat nak menyediakannya. Bekalan muffin pun sentiasa ada je dalam freezer.. jadi takde la risau, anaknda kalu lapar.. makanan InsyaAllah ada je standby... :)


Beke tu buat separuh dari sukatan asal resepi.... pakai 2 bijik telor je tiap-kali adun... bukan takat makan kat umah, siap bawak bekal lagi kalu time time kitaorang keluar tu... :)


Ada yang tanya, "sukatan 4 cawan santan tu camane pekatnya, kak?"

Nak senang jom semak banyak mana saya pakai pati santan untuk sukatan 2 bijik telor ini.
________________

RESEPI BEKE

Bahan:
  • 1 setengah cawan tepung
  • 1 cawan gula(kurangkan dalam sesudu besar)
  • 3/4 cawan pati santan
  • 2 cawan  air daun pandan *mesin 5 helai daun pandan + air, jadikan 2 cawan*
  • 2 biji telor
  • setengah sudu teh garam
  • satu scop vanilla
Cara: Panaskan loyang yang dah siap disapu margerin/minyak dengan kepanasan 180'. Satukan kesemua bahan, mesin dalam jug pengisar jus. Tapis. Tuang adunan ke dalam loyang. Bakar lah selama 1 jam.

Wassalam.