Wednesday

Menu rebus2 je.....

Assalamualaikum...
Alhamdulillah saya kembali bersiaran setelah menyepi buat seketika... Tak berapa sihat sikit hari tu, jadi takde la on pc sangat, banyak masa hanya rehat sambil membaca untuk recover.... Ada hikmahnya, di samping dapat redakan demam saya yang on and off tu, dapat kembalikan semangat bila dah sehari2 asyik duduk membelek buku je....alhamdulillah bertambah le sikit ilmu dekat part2 yang mana kurang tu...heheh

Sepanjang musim tak berapa sihat tu, saya asyik duk ulang2 buat jus limau je tak kira lah limau nipis ke, kasturi dan juga lemon *hepi, pokok lemon kat laman dah berbuah. Jemput klik di SINI kalu ada yang nak tau citer pasal lemon*. Lega rasa tekak tiap kali minum jus2 limau ni. Sekali2 buat jus pegaga sama.*pernah citer jus pegaga kat sini*

Air asam jawa dulu suka, sekarang agak fobia nak minum lepas baca citer yang agak negatif pasal asam jawa tempohari dalam internet. Jadi buat sementara waktu berhenti kejap beli asam jawa. Pakai asam keping je dalam sume masakan yang memerlukan asam. Kalu tak pun ganti guna cuka dan asam limau. Kalu ada yang berminat nak tau kisah macam2 asam yang saya gunakan dalam masakan jemput klik di SINI.... :))


Macam2 gini je lah masakan saya dalam tempoh hampir 2 minggu tak sihat tuh...main rebus2, singgang2 je....huuu....boleh kata hari2 buat sayur bayam, sawi bunga yang manis tu dan satu lagi yang tak boleh tinggal, taugeh...pastu tambah la makan mana2 ulam yang kitaorang tanam cam ulam pegaga dan pucuk gajus....alhamdulillah kembali bertenaga :)

21 comments:

  1. sayur tu menu yg selalu ade kat umah dr kecil umi msk :)

    dulu mase kecik2 xsuke singge,lam2 ok jer :)

    ade cili padi..baru berselera hehe

    wuu,kite pakai asam jawa paste adabi tu.. :|

    ReplyDelete
  2. salam kak fzi,
    yang rebus2 ginilah sedap! My Hubby panggil sayur air ni, mangan bening. memang suka sgtlah dia makan sayur ni campur sambal tutok.

    ReplyDelete
  3. Salam Fzi, terliur tengok lauk2 tu walau pun rebus aje tapi tetap power....

    ReplyDelete
  4. kak dh ok ke skarang ni?
    rebus-rebus pun sedap tu kak.
    sesuai la kalu kita tengah x sedap badan,sy suka...

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:42

    salam kakfzi...akak tak sihat ekk..patutlah lama tak nampak...masak rebus2 ni kadang2 sedap gak...terliur tengok ulam yang segar tu...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak fzi,
    kami pun mula rebus, stim & panggang2 je.. bila kolesterol melebihi tahap normal ni kena la pantang & cuci lemak pula.
    Part tepung pelita tu... bestnya.. favourite kami ni.. nak kena buat gak ni.

    ReplyDelete
  7. salam kak oo tak sihat ye,yg rebus2 tu yg sedapkan kak

    ReplyDelete
  8. Peri PiA...
    menu sayur canggini memang tak jemu makan, boleh hirup2 lagi sup...banyak air masuk dalam badan.. :)
    Singgang memang sedap picit2kan cili padi tu, lagi umphh! hehe

    Pasal asam jawa tu, OK kot yang ada kat pasaran tu cuma makcik je yang masih teringat2 ... kalu tak tau dan tak nampak OK, masalahnya dah terbaca dalam e-mail yang masuk dalam in-box...huhu

    ReplyDelete
  9. Wsalam nur...
    Betul, akak pun panggil sayur air... memang ada gak kawan yang gelar masak camni, 'bening2'...
    selalu tu yang last tinggal kat meja time makan, akak ngan KAKAK...dua2 hirup sayur air sampai licin...hehe

    ReplyDelete
  10. TREAT AND TRICK...
    Wsalam...
    Alhamdulillah memang best lauk2 yang pakai rebus2 je ni... tambah dalam cuaca panas camni...memang rasa nak yang sup2 je.. :)
    Thx sudi singgah sini.. :)

    ReplyDelete
  11. sweets...
    Alhamdulillah akak dah ok dah...thx..batuk tu biasa la, masih ada sikit2 lagi...duk saling berlawan batuk ngan papa diaorang..ish musim panas sweet, tu yang kena banyak minum air sekarang ni...

    ReplyDelete
  12. Wsalam ima...
    hehe...itu la...dah lama sihat manjang, sekali sakit terus tak berapa boleh bangun...hehe...yang batuk2 tu akak ok lagi ima, yang tak tahannya yang time sakit lengan hari tu, bukan takat bergenang air mata je siap nangis2 lagi tahan sakit...huuu

    Itu la..best lauk rebus2 canggini, tak jemu makan...ulam2 tu pulak alhamdulillah selalu ada, sesak2 takde sayur, akak petik yang mana ada tu je.. :)

    ReplyDelete
  13. Wsalam noni...
    ..elok tu noni...pakai rebus, stim dan panggang je...elok kita amalkan gaya hidup sihat tuh... kurang kadar lemak dan kolestrol.

    hehe...pasal tepung pelita tu, sama la kita...akak pun suka sangat..tak jemu makan...ni dah plan nak siap2 buat bot dia awal2, time nak buat senang bot dah ada...hihi

    ReplyDelete
  14. Wsalam chik mimi...
    Itu la... takde sign pun, tiba2 je ri tu tak sihat bermula dari sakit lengan...huuu.. bila kena camni baru teringat nak amalkan gaya hidup sihat chik mimi...makan yang rebus2 je...hehe

    ReplyDelete
  15. yum3,ckp pasal picit cili api terliur


    uhuhu,tu la kan terbayang2

    tu sebab sy xsuke tgk citer antoo,nti terbayang2 ehehe

    lari topik

    ReplyDelete
  16. Peri PiA...
    hehe...makcik boley imagine cara piA citer bikurang cam anak makcik.. ni mesti kelakar orangnya ni.. hehe

    Sama la piA ngan makcik, ape2 yang tak elok/menakutkan baik jangan bagi tengok...lemah semangat,sudahnya jadi asyik duk teringat2/terbayang2... :/

    ReplyDelete
  17. yg simple2 tu la yg membuka selera,tak menjemukan...saya paling suka sayur bayam tu...selain tinggi vit c...murah dan mudah disediakan...

    ReplyDelete
  18. eeehhh, semua-semua kita suka...

    ReplyDelete
  19. ehehehe,boleh la sikit :D

    ReplyDelete
  20. Kamsiah...
    betul tu...sama la kita...anak2 kat panggil bayam dengan gelaran sayur popeye the sailor man...hehe...tiapkali makan teringat muscle popeye yang timbul pas makan spinach tuh...hehe

    ReplyDelete
  21. gerau...
    haha...sama gak ngan kita....sume2 lauk canggitu kita suka...tapi singgang daging kena stop dulu buat masa ni, Dr suh cik abang kita avoid red meat... :)

    ReplyDelete