Monday

Siakap Sweet Sour



Cuti sekolah ni dah masuk 2x masak Siakap Sweet Sour ni.... yang buat mula2 ari tu shilah takde, pegi kem motivasi kat Ulu Langat.... masa tengah makan tu teringat2 anakku yang tu pun suka sangat ikan siakap masak stail canggitu.

Jadi buat lah lagi semalam bila sekali lagi dapat ikan siakap fresh dekat gerai Mie Ustaz Sobri. Kami sampai pasar pun dah agak lewat sebab singgah bekfes kat Salam Sentosa. Tapi alhamdulillah, adaaa lagi siakap ni....cam tunggu saya pulak...heheh...agaknya sebab duk berhajat nak cari siakap dari rumah lagi... So alhamdulillah Allah sampaikan hajat.... :)

Best ikan siakap ni, lagipun cepat siap. Takde ambik masa lama sangat duk kat dapur tu....


Resepi Ikan Siakap Sweet Sour
Bahan2nya:
  • ikan siakap 2 ekor digaramkunyit
  • bawang merah besar 1 labu
  • bawang puteh 3 ulas dimayang
  • halia 1 inci dimayang halus
  • cili merah 1 - 2 tangkai
  • sos tomato
  • daun limau purut
  • garam
  • gula
Cara membuatnya:
  1. Goreng ikan sampai garing. Angkat, ketepikan.
  2. Tumbuk bawang merah dan cili merah.
  3. Tumis bahan yang ditumbuk.
  4. Kemudian masukkan pula bahan yang dimayang.
  5. Masukkan sos tomato, biarkan seketika baru dimasukkan sedikit air.
  6. Biarkan masak seketika baru dimasukkan garam dan gula diikuti dengan daun limau purut.
  7. Tuangkan terus ke atas ikan siakap.
  8. Rite, dah siap dan sedia untuk dihidangkan.... :)

16 comments:

  1. sedapnya nengok ikan akak. lamanya tak mkn ikan. anak2 tak suka ikan sgt. lg2 klu ikan masak asam pedas, mmg tak layan langsung.huhu

    psst...comel lah akak ni!!!

    ReplyDelete
  2. Ain...
    Ohh anak2 ain tak suka ikan...kena try bagi suka tu ain...ikan banyak protein...terai goreng ikan tenggiri buat sweet sour, isi sedap dan tak sibuk ngan tulang...mana la tau anak2 maybe suka...hehe
    ...err...comel? Hadza min fadli rabbi... Thx ain :)

    ReplyDelete
  3. husband suka sweet sour tp zarin ni tk suka sgt...tp kena lah buat jugak kan demi suami tercinta hahaha..

    ReplyDelete
  4. salam kak sedapnyer...ikan siakap, tp anie x kenal rupa ikan ni, kene tanya peniaga dulu jenis2 ikan...heheh...biasa kalo kat tawau anie buat ikan putih masak sweet sour..masak stim pun ok...ni kalo mkn dgn nasi panas2 sedap ni kak...oh ya kak skrg ni anie tgh sibuk dgn kursus pendek budak2 sem2 utk gubahan dan solekan..anie lebih prefer gubahan...rupanya senang jak buat gubahan bunga...kena ada teknik2 dan kenal alat2 yg digunakan...ok kak nanti anie kasi masuk n3 tu ya..

    ReplyDelete
  5. betul tu zarin...kena la buat memana yang hsbd suka tuh...hehe

    ReplyDelete
  6. Wsalam Anie...
    Ikan putih? Ikan bawal putih ke?
    Akak kalu time takde idea nak masak apa asyik ngulang buat sweet sour ni je lah anie... tapi hanya buat pakai 3 jenis ikan je untuk sweet sour...samada ikan siakap, bawal atau tenggiri... :)
    Woahh best tu anie, course buat gubahan tu..akak minat gubah menggubah ni... tapi takde kemahiran sangat...main ikut ddan je...hihi

    ReplyDelete
  7. Anonymous23:15

    Salam Kak Fzi,
    Sedapnye dapat makan ikan siakap. kite suke garing2. ada kuah sweet sour macam ni, kalau ratah cepat je habis 2 ekor tue.eeehehhehe.

    Kak, kat sini jenis2 salmon tu je yang banyak. yg jenis lain susah nk dpt. mujur jugakla salmon tu tak mahal sangat :)

    ReplyDelete
  8. Sedapnye mama mask ikan siakap ni. Anak2 pun berselera. Kalau kat kedai mau depa charge RM12 satu ni.

    ReplyDelete
  9. Anonymous11:31

    salam kak fzi...adoi susah betul nak guna lp dimusim cuti sek ni...itulah yg tak sempat nak jln2 umah kawan2 ni...anyway ikan siakap sweet sour tu memang fav seisi keluarga...dah lama jugak tak buatnya...memang sedapkan....

    ReplyDelete
  10. Salam kak Fzi,
    Hihi. Ikan siakap, takde ikan yang bole calen. haha. memang sedap buat sweet sour nih.

    Suka tengok En. Sot slalu singgah blog kak Fzi. kembang hati, ya kak...

    Hubby saya kalu online asyik ngan bursa saham, dll web yang memerlukan pemikiran kritis. huhuhu. penat saya nak baca. tapi, takpe la, asalkan dia sanggup berblog juga. kiki.

    ReplyDelete
  11. zalieda14:17

    Tengok akak punya masak sweet sour tu, teringat kat ayah plak.. memang favourite dia tu.. Masak hari2 pun takpe..memang dia suka..

    ReplyDelete
  12. Wsalam ijan...
    baru sempat duduk balas komen ijan...akak baru balik kelas. Tadi takdan duduk kat pc, berungga sikit kat dapur ari ni... wat kueh sikit untuk bawak ke surau tadi.

    Ikan siakap ni memang sedap kalu goreng garing2 kan ijan...memang kalu makan betul2 licin tinggal tulang je...hihi

    Ohh kat sana senang dapat ikan salmon je rupanya....takpelah ijan asal ada ikan kan...nnt ijan balik cuti bebila boleh makan sume ikan yang dah lama tak makan tu...

    ReplyDelete
  13. Pa thanx... mama excited nak masak lauk yang anaknda suka bila sume sesekali berkumpul tuh...
    Memang mahal kalu makan kat luar ikan siakap ni...papa sure ingat berapa kita kena ketuk time makan ikan 3 rasa dekat Restoren Hj Jailani kat Langkawi dulu...huuuu
    Tapi besttt, memang power masakan dia..... :)

    ReplyDelete
  14. Wsalam ima...
    Sama la kita ima... akak langsung takde peluang nak dekat2 ngan pc minggu lepas... diaorang duk tukar turn sama2 diaorang jeh...hihi

    Ikan siakap memang ramai yang suka kan ima, isi dia besttt sangat, sesuai buat sweet sour :)

    ReplyDelete
  15. Wsalam nur...
    Betul tuh nur...sedap buat sweet sour guna ikan siakap nih... :)

    Alhamdulillah Mr Sot tu rajin makan, tu yang rajin singgah tu nur...heheh

    Men selalunya camtu la nur...berfikiran kritis, cam kita ni bukan kritis tapi kreatip...kan nur...hihi

    ReplyDelete
  16. Zalieda...
    Ohh ayah zalieda pun suka sweet sour...memang...menu ni rasa masam2 manis gitu kan... tu yang rasa lalu makan kalu kena time pahit2 mulut tuh... :)
    Dalam peti tu ada belen 3 ekor lagi...akak nak kena habiskan minggu ni jugak. Takut pasni tak fresh pulak.. so nampaknya bersweet sour lagi la zalieda...hehe

    ReplyDelete