Tuesday

My Befday dan Ambong Pelangi

Alhamdulillah.... sempena befday saya yang ke ...ehem...ehem... hari ni nak letak lah resepi kueh yang jadi faveret saya sejak dulu. Sampai buat niaga pulak kueh ni....hehe...kengkawan dan jiran alhamdulillah nampak suka, itu yang selalu oder tu barangkali.

Kuehnya ialah kueh Ambong *saya beri nama gelaran Ambong Pelangi* yang memang agak fames di kelate. Rasanya ramai yang tahu kot. Kiranya Ambong ini termasuk dalam kueh jenis apam le. Ramai orang2 lama dulu kalu buat kueh ini, suka buat guna telor itik. Kalu guna telor itik, apamnya akan jadi extra lembut dan gebu berbanding guna telor ayam.

Tapi saya guna telor ayam je lah....mana nak cari stok telor itik banyak2 kalu time kengkawan oder tuh.... kalu setakat buat untuk makan sendiri tu boleh lagi ikhtiar cari kat gerai pakcik yang jual sayur2 kampung dekat pasar malam tu.... hehehe

Sempena umur yang makin bertambah ini, yang dah menginjak 42 tahun ini, saya memohon ke hadrat Illahi agar diberi kekuatan untuk saya hadapi apa juga ujian kehidupan untuk hari2 mendatang... moga Allah beri rezeki untuk saya suami-isteri sampai ke Tanah Suci Mekah pada suatu hari nanti InsyaAllah... aminnn......moga Allah kurniakan kesihatan dan keberkatan usia..... aminnnn ya Allah kabulkanlah......


Resepi Ambong Pelangi
Bahan-bahannya:
  • 1 mangkuk telor
  • 1 mangkuk gula
  • 1 mangkuk tepong
  • sedikit perisa Rose
  • pewarna
Cara membuatnya:
  1. Panaskan air dalam kukusan beserta loyang.
  2. Telor dan gula dipukul hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan tepong sedikit demi sedikit. Kacau hanya dengan senduk kayu bila dah masuk tepong ni.
  4. Masukkan perisa Rose.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian: satu yang kaler ori satu lagi buh kaler
  6. Bubuh adunan berselang-seli: 3 lapisan yang ori, 2 lapisan yang ada kaler
  7. Kukuslah selama 40 minit atau sehingga masak.

Sekian...wassalam


44 comments:

  1. ambong kak??hmmm...tak tahu pom...apa tuuu

    ReplyDelete
  2. happy 42nd bday kak fzi!!! doakan semoga akak selalu dirahmati Allah dunia dan akhirat,dipermdhkan segala urusan dn semoga dimakbulkan segala impian. Aminnn!!!

    psst...ambong tu ganti kek le kiranya..????

    ReplyDelete
  3. She...
    Ok...hari ni alhamdulillah she dapat kenal ya... hehe... ambong termasuk dalam kerabat apam... :)

    ReplyDelete
  4. Aminnnn...tqvm ain... mudah-mudahan sampai hajat akak lebih2 lagi tersangat rindu dengan panggilan Baitullah...

    ha..gitu la bih kurang ain...hehe.. lom berkumpul sume kat umah nak buat kek... :)

    ReplyDelete
  5. happy bday kak fzi....
    kiuh ambong ...sedap ni..
    kat sini org jual dlm cup kecik2 tu,
    ank sy suka lagi la kalu color pink.

    ReplyDelete
  6. skali lg nk wish hepi birthday! Mcm tau2 je akak ni bg resepi ambong...E-na baru nak tanya he he...insyaallah nk try nnt...errrm bole x akak share resepi karipap akak ( klu x keberatan la..if not, x pe, E-na x amik hati...hi hi)

    ReplyDelete
  7. Happy bithday kak semoga sentiasa dirahmati n dilindungi Aminnnn.kak kuih ambong tu mcm apam betawi ye kak?

    ReplyDelete
  8. Tq to KUJA *kawan kolej* yang hulurkan birthday wish thru e-mail tadi.... saya kopipeskan kat sini sebagai tanda kenang-kenangan...



    Helo Ti,

    Baru lepas buka fz menu…. Selamat Ulang Tahun, Tie. Moga dimurahkan rezeki kite semua serta dipanjangkan umur dalam keimanan.

    Diam tak diam usia kite dah mencecah 42. Tiga minggu lagi usiaku kan berganjak ke 43 tahun.

    Ohhh…….betapa pantas masa bergerak.

    ReplyDelete
  9. Sweet...
    Timakasih atas ingatan...harapan akak moga hari ini akan lebih baik dari semalam... :)

    Ambong tu memang sedap dan gebuss kan sweet...hehe...Ohh buat dalam papercup kecik pun orite tuh, budak2 tentu suka, InsyaAllah akan ngulang2 ambik makan... :)

    ReplyDelete
  10. Ena...
    Tqvm for the befday wish... :)

    Hehe...resepi ambong ni ramai yang sebut nak resepinya...termasuk request melalui personal e-mail. Akak yang tangguh2 nak publish... Moga dah selamat sampaikan hajat kengkawan.. :)

    Ohh...resepi karipap dari produk FZ Frozen Food akak tu ya... no hal E-na...nnt akak susulkan kemudian...promise... :D

    ReplyDelete
  11. Chik Mi...
    Tima kasih bebanyak dengan ingatan dan doa...aminnnn
    Befday akak saing ngan kedatangan tahun baru 2010....so sume azam kena renew dan refresh balik...harap2 sume jadi lebih baik...Insyaallah...:)

    Apam Betawi tak tau pulak akak...lain kot sebab Ambong ni bahan asasnya yang basic je..

    ReplyDelete
  12. Anonymous15:18

    selamat ulang tahun akak...semoga sentiasa diberkati olehNYA..

    wahhh dah lama tak makan ambong ni...dulu2 akak saya selalu buat kuih ni...saya memang suka!!!

    ReplyDelete
  13. Ima...
    timakasih atas ucapan dan doa...mudah-mudahan begitulah hendaknya...aminnnn

    Kueh ambong tu sekejap sangat nak membuatnya ima...dah lama tak makan tu, boleh la buat janji ada tepong, telor dan gula..beres..hehe

    ReplyDelete
  14. macam buat bahulu ek bahan dia. Tapi bahulu bakor, ni kukus. Macam mana gak rasanya ek. Terbayang-bayang ni.

    ReplyDelete
  15. salam kak,
    wah besday akak ke ari ni, selamat hari lahir kak fzi tersayang semoga akak dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur,dan diberkati Allah selalu akak sekeluarga, Insya_Allah semoga hajat akak tercapai, amin Ya Rabbal alamin..kak maaf ye, hari ni anie sibuk skali, baru kesempatan tgk blog ni, satu hari g meeting di libry tawau...closing account..dh hujung2 tahun ni...byk benda kene buat, hehehe....walau apa pun selamat hari lahir ye kak, saya pun suka ambong ni kak.

    ReplyDelete
  16. salam..
    happy birthday kak..smoga slalu dlm rahmat Allah n hepi sokmo brsame family:)

    ReplyDelete
  17. happy besday kak!
    ish sy tk pernah makan lg kuih ni...tapi rasanya pernah nampak mak ngan makcik saya makan...mcm kuih apam kan!

    ReplyDelete
  18. Gerau...
    betul sangat tu...memang cam resepi baulu...tapi kalu baulu kita bakar sebaliknya Ambong ni kena kukus...InsyaAllah sedap gerau, tak rugi kalu nak terai buat... :)

    ReplyDelete
  19. Wsalam anie...
    Timakasih doa buat akak...aminnn...aminnnn..moga Allah makbulkan...
    Oh bizi nya anie...sure penat tuh bila sampai balik umah...moga Allah mudahkan pekerjaan anie bih2 lagi dalam keadaan anie yang makin sarat sekarang ni...

    Ambong tu kalu buat, tentu ain suka...hehe

    ReplyDelete
  20. Wsalam mummyseri...
    Timakasih atas ucapan dan doa buat akak...Alhamdulillah befday kali ni saing ngan tahun baru Hijrah 1431, 2 hari lagi... moga akak dapat improvekan diri ke arah yang lebih baik.. :)

    ReplyDelete
  21. Zarin...
    Tq for the befday wish... :)
    Ambong tu memang jenis apam...
    lembut dan gebusss....
    Maybe yang selalu zarin makan apam yang cicah kelapa...yang ni takyah cicah2... hehe

    ReplyDelete
  22. zalieda11:29

    Selamat Hari Jadi.. Selamat Hari Jadi.. Selamat Hari Jadi Kak Fzi..Selamat Hari Jadi....
    Sorry kak.. Saya dah terlewat Wish besday kat akak.. anyway, Semoga panjang umur, murah rezeki dan sihat selalu hendaknya..Amin..

    ReplyDelete
  23. Aminnnn..aminnnn....kabulkanlah Ya Allah...

    Zalieda...terlewat wish tu, takpe...Its ok....dapat ucapan zalieda ari ni pun akak dah rasa hepi habih....tqvm...hehe

    ReplyDelete
  24. Salam kak Fzi,
    Happy birthday, kak Fzi.
    hihi. patutnya kami yg bagi hadiah, ini kak fzi yang bg hadiah resipi ni. Thanks kak, merata cari, tak jumpa pun resipi ambong pelangi ni.
    Maaf, ya terlewat. Baru balik ospital, kedua2 mertua baru kuar wad.

    ReplyDelete
  25. Selamat hari Jadi yang ke 42, kak! Moga tercapai niat kak suami isteri untuk menunaikan haji. :)

    ReplyDelete
  26. Wsalam nur...
    Aminnnn...moga Allah makbulkan...thanx nur atas ingatan dan doa... :))
    Ohhh rupanya dua2 F&MIL nur masuk wad...mmmm....harap kedua2nya beransur sihat ya...

    Resepi ambong ni ramai yang cari...kawan2 thru e-mail & fon pakat suh publish dalam Menu... so now dah publish sempena my befday...hihi
    Thx k nur... :D

    ReplyDelete
  27. hepi 42nd besday wat fzi..wah sama umur kita ek!! moga sentiasa dirahmati oleh Nya..amin!

    ReplyDelete
  28. Timakasih Dr atas ingatan dan doa...aminn
    Ohhh sama ghupanya umur saya ngan Dr ya...beza bulan je lah agaknya...saya ni terlewat sikit, hujung2 tahun...hehe

    ReplyDelete
  29. Anonymous13:56

    Salam kak fzi, Happy Besday kak, lama tak sembang, sori terlambat. Kalut dengan kerja pejabat. Budak2 baru nak masuk bulan depan. Nyum2tengok ambong kak, berkenan di hati nak buat... Wish aja la yg mampu saya bagi semoga tahun ini dan tahun seterusnya akak akan beroleh apa yg dihajatkan...Amin.

    ReplyDelete
  30. Anonymous13:58

    Semoga apa yg dihajatkan pada tahun ini dan akan datang dikabulkan. Happy Besday kak fzi...

    ReplyDelete
  31. Wsalam Aya...
    TQ... moga Allah kabulkan doa aya tu...aminnn
    Its ok lambat...aya wish ni pun akak dah timakasih banyak2... thanx k atas ingatan tu... :))

    Ambong tu boley tahan best...InsyaAllah anak2 pasti suka...aya terai le buat..lagipun senang buat dan bahan pun pakai yang basic je... hehe

    ReplyDelete
  32. Salam kak Fzi,
    Salam Maal Hijrah,buat kak Fzi dan family.
    Moga tahun baru akan lebih memberi keceriaan, murah rezeki, dan kebahagiaan untuk kak sekeluarga. :)

    ReplyDelete
  33. salam maal hijrah n happy b'dy tuk fzi,muga bahagia selamanya...

    ReplyDelete
  34. "Ya Allah, seketika di akhir tahun ini, Insyaallah muncul tahun baru yang ceria. Engkau muliakan dan sayangi penerima ucapan ini, berkati keluarganya, sihatkan tubuh badannya, limpahkan rezekinya, jauhkan daripada fitnah, penganiayaan dan penghinaan, suburkan benih keimanan dengan penuh rasa kasih sayang serta taqwa tanpa alasan. Makbulkan cita-citanya yang murni. Amin Ya Rabbal A'lamin...n selamat hari lahir Fzi n salam maal hijrah..

    ReplyDelete
  35. Sama2 Nur...Salam Maal Hijrah...
    Suami akak siap2 remind anaknda suh hijrah bermula hari ini...hijrah pelan2 stat dari benda2 kecik dalam hidup... yang tak berapa elok ubah biar jadi elok... :)

    ReplyDelete
  36. Anonymous22:23

    Salam Kak Fzi,
    Kite lambat datang umah akak nie... selamat menyambut hari lahir ye kak.. semoga akak dipanjangkan umur dimurahkan rezeki dan selalu bahagia disamping keluarga... :)

    ReplyDelete
  37. Nadiah...
    Sama2...Salam Maal Hijrah...
    Timakasih atas befday wish buat akak...
    Salam kenal ya Nadiah...tq singgah Menu... :)

    ReplyDelete
  38. Jom makan....
    aminnn.....kabulkan lah ya Allah doa dari sahabat ini...
    Timakasih atas ingatan dan doa buat saya tu...amat dihargai...tq

    Salam Maal Hijrah jua buat 'jom makan' sekeluarga...

    ReplyDelete
  39. Wsalam ijan...
    Timakasih atas ucapan dan doa....takpe la ijan lambat datang....akak sari dua ni pun tak sempat jenjalan sangat, sempat tuju2 dua tiga umah je...ingatan dari ijan amat dihargai...thanx k :)

    ReplyDelete
  40. Ya Allah Ya Tuhan kami...panjangkan lah umur kami supaya kami dapat memanjangkan ketaatan kepada-Mu Ya Allah...supaya kami dapat terus berbakti kepada-Mu...aminnn

    ReplyDelete
  41. Salam..akak..
    Happy belated befday..baru 42 tahun..muda lg tu ..hehehe
    Salam Maal Hijrah jgk..
    lama x singgah sini..
    ape2 pun resepi yg akak buat..memang selalu buat sy terliur...dh meleleh air liur ni..
    perut pon dh berbunyi ni...
    huhu...
    Semoga akak n famili bahagia n ceria2 selalu...
    salam

    ReplyDelete
  42. Wsalam cikgu...
    Ohh timakasih cikgu atas ingatan... alhamdulillah muda lagi...tapi dah mula sakit pinggang dah kalu lama2 duk berkebun kat luar tu...hihi... itu yang laman kadang jadi semak tu cikgu... maintenance nya on and off...hahaha..

    Menu kat sini sume yang sempoi2 jeh....alhamdulillah kalu ada mana2 yang cikgu berkenan tu.. hehe

    ReplyDelete
  43. salam.. semangkuk telur tu byk mane? campo teluk kuning puteh? bese klu dpt dlm 7 inci ambong tu, pakai brape bijik telur?

    ReplyDelete
  44. Wsalam ASh...
    Telor brape2 biji bergantung pada mangkuk besar mana. Yang biasa akak buat tu guna mangkuk sedang2, telor kalu gred double A.. 5 bijik, kalu telor kecik 6 bijik lah.. sukatan tu sesuai untuk loyang saiz 8 1/2 inci.. :)

    ReplyDelete