Tuesday

Kosu


Shilah, saya suruh keluarkan dulu semua pinggan dalam kabinet hujung, lap dulu kabinet bersih-bersih baru dimasukkan balik pinggan2 tu. Dah nampak tak tersusun sangat dah dalam kabinet tu... piring kueh pun duk tindan sekali dengan pinggan nasi. Tu yang menyakitkan mata bila tengok.

Tiba2 ...

"Mama! Lamanya kita tak buat apam...ni Shilah jumpa bekas apam ni!", kata Shilah sambil keluarkan hampir kesemua acuan yang kecil molek tu *yang dah lama tersorok kat dalam tu...bila dah tak nampak, takde la teringat nak membuat kueh2 yang pakai acuan ni... hehe*


"Eh mana la sempat nak buat apam nya..., apam nak kena ada tapai dulu baru boleh buat...",sahut saya yang duduk tak jauh dari tempat nya yang duduk bersila depan kabinet tu.

"Ok lah, apa kata kita buat KOSU, nak?", cadang saya pula.

"Orite!!!", jerit Shilah sambil tersengih-sengih.


************

Ini la dia Kosu nya.... biasanya orang di luar Kelantan panggil kueh ni dengan nama Kueh Lompang. Kueh ini mengikut kata orang tua2 sesuai sangat untuk orang lepas bersalin. Macam saya dulu, makan kosu je lah hari-hari semasa berpantang... :))

Resepi KOSU
  • 2 setengah cawan air
  • 1 cawan gula
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1 1/4 cawan tepung beras
  • setengah cawan tepung ubi
  • beberapa titik perisa ros
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • kelapa parut dibubuh sedikit garam
Cara nak buatnya:
  1. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Gula + air + daun pandan dimasak hingga gula larut. Tutup api dan sejukkan.
  3. Campurkan kesemua bahan *nak senang saya masukkan kesemua bahan yang dibancuh dalam balang blender jus dan putar sekejap bagi sebati*
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian * satu bahagian ditinggalkan untuk warna ori putih*
  5. Sedia untuk dikukus.
**sedap dimakan dengan kelapa parut.


12 comments:

  1. Kueh kosu ni sesuai jugak untuk:
    1. Bayi
    2. Org tua yg takde gigi atau bergigi palsu.

    ReplyDelete
  2. kak fzi...ni mcm kuih lompang gak ke..????

    ReplyDelete
  3. salam ..lamanya tak makan kosu...warna warni..makanan orang tua yang tak de gigi:)

    ReplyDelete
  4. mmm sedapp kueh nie....
    i love it....

    ReplyDelete
  5. kak fzi,sy org Jb panggil kuih lompang..suka tau buat color,pink sweet..hehehe..

    ReplyDelete
  6. Pa,
    hehe...mama tak teringat pulak nak sebut pasal fakta tu dalam posting... betul 3X :))

    ReplyDelete
  7. Ain, memang kuih lompang pun...orang luar kelantan biasanya kenal kueh ni sebagai kueh lompang :))

    ReplyDelete
  8. hehe...cikmanggis sama idea ngan suami kita...bila tengok kueh ni, langsung teringat ianya makanan orang2 tua yang dh tanggal gigi...hehe... :D

    ReplyDelete
  9. mmmm...shilah memang suka kueh manis2 ni... control ya, nnt berat badan makin naik...hehe

    ReplyDelete
  10. Hi sweet...
    Itu le...gelaran kosu ni fofuler bagi orang kelantan je sweet... nama lainnya yang fames, kuih lompang le...hehe
    Betul tu kalu kueh kaler pink...sweet n ceria gitu.. :)

    ReplyDelete
  11. salam kak fzi, sah mmg kosu. pandainya akak buat. saya add link kak,ya?

    ReplyDelete
  12. Wsalam Nurindah...
    Tq...kosu memang sedap makan kan nur sebab tak muak...akak jadi rajin buat tu lepas beli acuan yang plastik tu. Sebelum ni ada acuan kecik2 yang kaca, leceh sikit time nak basuh kena hati2 takut pecah...hihi

    ReplyDelete