Tuesday

Nasi Impit, Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit




Tiap kali raya, juadah Nasi Impit mesti sentiasa ada. Rasa saya kebanyakan rumah mesti tidak ketinggalan sediakan menu Nasi Impit sebagai salah-satu juadah raya di meja hidangan.

Sekarang ni senang, nasi impit segera mudah di dapati dalam dua tiga keluaran. Yang fofularnya sudah tentu lah jenama
Nona dan Adabi. Terpulang kepada citarasa masing2, malah ada juga yang rajin membuatnya sendiri samada dipek sendiri seperti nasi impit segera tadi atau pun beras di masak manual dengan air yang banyak kemudian dibungkus dengan daun pisang kemudian ditindih dengan benda berat...macam orang dulu2 buat nasi impit.

Amboi panjangnya intro... sebenarnya nak ceritalah yang saya juga tidak dapat tidak, kena buat jugak nasi impit beserta dengan kuah kacang siap dengan sambal kelapa sekali untuk dicicah dengan nasi impit ini.  Sambal kelapa selalunya istimewa diminta buat oleh suami. Jadi terhasil lah sekali lagi menu ini sebagai salah satu dari juadah raya kami.

Kalau di Kelantan*untuk menu harian sarapan pagi dan bukan di musim raya*, kami selalunya siap buat pulut pagi kalau buat nasi impit ni. Jadi bila tiba time nak makannya, gabungkan keempat2 bahan tersebut lalu diberi gelaran "Nasi Kapit Kawin".... huh macam2 gelaran makanan orang kelantan ni ... heheh....memang kreatif orang dulu2 yang kasi nama makanan tu sume...  :))

Mari kita tengok resepinya camne....


Resepi Nasi Impit
*saya dulu, kini dan selamanya guna nasi impit segera je, menyenangkan kehidupan*
Setelah dibasuh bersih, rebus nasi impit segera selama 1 - 2 jam dengan menggunakan rice cooker. Tambah air panas jika perlu dan tambah masa merebus.


Resepi Kuah Kacang Kelate
  • 1kg kacang tanah digoreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk jangan terlalu hancur*jika buat banyak separuhnya saya mesin guna pengisar kering*
  • 1 sudu besar udang kering direndam untuk melembutkannya *
  • 1½ inci halia *
  • 4 labu bawang merah sederhana besar (bawang india) *
  • 3 ulas bawang putih *
  • segenggam cili kering(+- 13 tangkai)*
  • 1 sudu besar jintan manis digoreng tanpa minyak kemudian dimesin dengan pengisar kering
  • 1 sudu besar jintan putih (ulangi cara jintan manis)
  • 5 batang serai diketuk
  • 1 @ 2 asam keping
  • sedikit belacan *
  • 2 cawan santan /2 kotak kecik santan kara(kalau pakai santan kotak)
  • Air secukupnya
  • 3 keret manisan kampung
  • 1 sudu besar gula
  • garam(hati² jangan termasin, kuah kacang kena manis bukan masin)


Cara membuatnya:
  1. Semua bahan bertanda * dimesin lalu ditumis.
  2. Masukkan serai yang diketuk.
  3. Bila dah masak elok bahan tumisan, masukkan jintan manis dan jintan putih yang dimesin beserta kacang, gaul2kan rata sebelum dimasukkan santan dan asam keping. Masukkan air ikut kesesuaian kacang. Tambah garam dan manisan. Kadar garam jangan terlebih sebab kuah nasi impit lagi lama lagi terasa masinnya. Rasa manisnya mesti dua tiga kali ganda*baru ada umph* :)
  4. Sesekali kacau, masak sampai kuah jadi likat.

Resipi Sambal Nasi Impit

  • kelapa parut sebiji *digoreng tanpa minyak*
  • Ikan kembung 2 ekor dibakar/rebus kemudian diasingkan dari tulangnya
  • lada hitam 7 - 8 biji
  • bawang merah besar 1/2  labu
  • 2 - 3 hiris halia
  • 2 batang serai
  • manisan
  • garam
Cara membuatnya:
Kesemua bahan ditumbuk dan gaulkan sampai sebati. Sambalnya perlu rasa manis.


10 comments:

  1. selamat hari raya kak fzi!!! dh buat open house lum..?hehe

    klu kat tpt mak sy, ketupat lebih popular kot. pas tu ada gak kuah kacang ngan serunding. lwn ngan lauk2 raya lah.

    ReplyDelete
  2. Anonymous07:01

    Salam Kak Fzi..akak ape kabar? masih dlm mood raya ke? heheh... nasi kapit kawin pon ade ke? macam2..hehe

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya Ain... Dah buat dah mini open house.. buat untuk raikan kengkawan anak2.. tapi kena buat lagi tapi yang mini-mini je lah, tak larat nak masak banyak2...hehe
    Ain kalu turun kL boleh singgah umah akak ya!

    ReplyDelete
  4. Wsalam ijan...
    kabar baik...ijan pun akak harap ok, sure sibuk nguruskan mikael yang comel.. :)
    Ijan tak penah makan ke nasi kapit kawin? Biasa oghe kelate musti tau..hehe

    ReplyDelete
  5. salam fzi...apa khabar?rindu kat fzi...nasi kapit kawin? hehe mmg unik nama makanan org kelate ni..nasi kapit kawin,tupat dakap,taik itik,gelembung boyo ..:)

    ReplyDelete
  6. Wsalam cikmanggis...
    Tu la pasal... kita jarang turun padang berblogging belum raya ari tu... blog cm pun takdan singgah lahmano...hehe

    Jemput la dtg beraya sini cikmanggis...e-mail kita dulu nnt kita call cikmanggis, set canne :)

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya kak fzi..ambo dgn wife berehi bena lah nasi kapit kawin...sedap tuh..tok buat open hse ko??

    ReplyDelete
  8. Achu Tra,
    Sama2.. Selamat hari raya...
    Ohh achu tra suami isteri pun berehi nasi kapit kawin ruponya...hehe musti la dok.. oghe kelate tu gak... kak denge hsbd pong suko tapi anok2 tok berapo panda nok makke capo2 gittu...hehe

    Open hs ado wat last week. Minggu ni keno wat lagi sebab budok2 sibuk nok jepput saing2.
    Seleke la achu tra... :)

    ReplyDelete
  9. Salam Fzi...

    Smga sihat wal'afiat skeluarga! Jga all d BEST utk anak fzi yg exam PMR bmula hari ni! Smoga Allah pmudahkan utknya..

    Tq for sambal nasi impit's recipe fzi, dah lame kak sue tlupa 'cara kita' org2 klate mkn nasi impit dgn sambal ni.. asyik dok ukut selera hubby n anak2... sesekali nak kena try balikcara kita nih, hehe! tq3x..

    ReplyDelete
  10. Wsalam k sue...

    TQ k sue atas ucapan dan doa esplly buat anak saya yang sedang hadapi PMR tu... mudah-mudahan dapat buat exam dengan baik...aminn

    Pasal sambal nasik impit tu, sama2 k sue... :) Menu tu simple je tapi sedappp kan k sue... kalu takdok kuah kacang, cukup makan ngan sambal jah... best! :))

    ReplyDelete