Alhamdulillah, hari dah lewat petang tapi teringat en suami sebut nak makan kueh Gulung @ Kueh Ketayap.
Makanya isi kelapa yang en suami gigih korek sebelum tu dari kelapa muda, terus saya parut jadi kelapa parut.
Buat inti dulu, kemudian baru bancuh adunan untuk kulit luarnya.
Resepi mudah saya buat Kueh Gulung @ Kueh Ketayap.
Bahan2nya:
INTI KELAPA
BAHAN UNTUK PANKEK KUEH
~~~~~~~~~~
Cara Membuatnya:
Sediakan inti.
Masak air dan gula melaka hingga pekat. Masukkan daun pandan diikuti kelapa parut. Masak hingga agak sebati kelapa dan gula melaka. Masukkan bancuhan tepung beras. Masak hingga agak2 hampir kering. Sejukkan sebentar.
Sediakan pankek kueh:
Bancuh kesemua bahan. Tuangkan ke dalam blender. Mesin sekejap untuk dapatkan adunan yang licin dan tak berketul. Tahap kepekatannya: bila dileperkan atas kuali, melimpah tidak begitu cepat.
Panaskan kuali, gliskan dengan minyak menggunakan daun pandan yang disimpul. Curahkan 1/2 senduk batter pankek, golekkan biar jadi bulat sama rata. Biarkan masak baru di angkat.
Buboh sesudu kecil umbu inti atas pankek, lipat ke atas inti dan lipat pula di kedua2 tepinya kemudian gulung dengan kemas.
Alhamdulillah, jemput makannnnn.....
**Update
Ni gambar Kueh Ketayap yang buat buat semalam, second day Ramadhan 1441h. Pun pakai kelapa muda yang ambik kat pokok.
Makanya isi kelapa yang en suami gigih korek sebelum tu dari kelapa muda, terus saya parut jadi kelapa parut.
Resepi mudah saya buat Kueh Gulung @ Kueh Ketayap.
Bahan2nya:
INTI KELAPA
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 keping gula melaka/manisan kelantan
- Tambahkan 1 sudu besar gula
- 1/2 cawan air
- 2 helai daun pandan
- secubit dua garam
- 1 sudu kecil tepung beras(bancuh dengan 1sudu besar air)
BAHAN UNTUK PANKEK KUEH
- 1 cawan tepung
- 1 biji telur
- 1/4 cawan santan
- sedikit garam
- 3/4 cawan air (air + air daun pandan(mesin dari 3 helai daun pandan)
- 1 helai daun pandan untuk gliskan kuali leper
- sedikit minyak masak
~~~~~~~~~~
Cara Membuatnya:
Sediakan inti.
Masak air dan gula melaka hingga pekat. Masukkan daun pandan diikuti kelapa parut. Masak hingga agak sebati kelapa dan gula melaka. Masukkan bancuhan tepung beras. Masak hingga agak2 hampir kering. Sejukkan sebentar.
Sediakan pankek kueh:
Bancuh kesemua bahan. Tuangkan ke dalam blender. Mesin sekejap untuk dapatkan adunan yang licin dan tak berketul. Tahap kepekatannya: bila dileperkan atas kuali, melimpah tidak begitu cepat.
Panaskan kuali, gliskan dengan minyak menggunakan daun pandan yang disimpul. Curahkan 1/2 senduk batter pankek, golekkan biar jadi bulat sama rata. Biarkan masak baru di angkat.
Buboh sesudu kecil umbu inti atas pankek, lipat ke atas inti dan lipat pula di kedua2 tepinya kemudian gulung dengan kemas.
Alhamdulillah, jemput makannnnn.....
**Update
Ni gambar Kueh Ketayap yang buat buat semalam, second day Ramadhan 1441h. Pun pakai kelapa muda yang ambik kat pokok.
Wahh terliur tengok kuih ni kak Ti. Thanks for resepi.
ReplyDelete