Assalamualaikum.
Alhamdulillah kemarin sampai hajat nak makan Nasi Manis. Nasi Manis yang asli Kelantan ni. Kakak ipar(isteri abang) yang selalu jadi pakar rujuk saya dalam bab masak2 ni datang dari kelate sekeluarga bersempena majlis konvokesyen anaknya yang sulong. Tahniah atas kejayaan anaknda Adri. Dalam sibuk2 kami berjalan ke sana ke mari selama dua hari, hari ketiga semua dah free...jadi santai2 sambil masak2 la kami kat rumah.
Super sedap nasik manis boh nangka ni. Plan nak buat nasik manis ni tiba2 je muncul, lepas kami ambik buah nangka yang dah masak kat pokok. Nangka dah masak tak payah nak peram.
Emmm.....alhamdulillah terlajak la manis nangka tu👍👍👍
Makanya, beras pulut ada, santan pon ada...hah apalagi, boleh la merasa nasik manis boh nangka ni..alhamdulillah.
Cara buat Nasi Manis Kelantan buboh Nangka
Bahannya:
1kg beras pulut(rendam 2 jam dengan sedikit air kapur)
5cawan santan
2 cawan gula
Secubit dua garam
3helai daun pandan
7kuntum bunga cengkih
Nangka secukupnya(dihiris atau juring halus halus)
Cara:
Bilas sekali lagi beras pulut, toskan kemudian kukus lah pulut hingga masak lebihkurang 25minit. Biarkan sejuk.
Masak santan dalam 10 - 15minit. Kacau2 selalu agar santan tak pecah/berketul. Masuk kan daun pandan diikuti dengan gula. Masak sampai keluar minyak muda. Minyak muda ni terhasil bilamana santan mendidih dengan gelembung buihnya kelihatan agak lambat. Buih2 santan tu mesti nak kena nampak agak halus dan gebu gitu...baru jadi minyak muda tu.
Masukkan bunga cengkih dan kemudian masukkan pulut yang dah sejuk tadi.
Kacau2 kan biar sebati dengan santan. Kena tenggelam pulut dalam santan, baru nasik manis nya terhasil cantik, lembik2 dan berpalut pulut dengan santan. Dah dekat nak tutup api baru masukkan hirisan nangka. Bila nangka dah nampak lembut, tutup api. Alhamdulillah dah siap nasik manis...yummyyy💗
No comments:
Post a Comment