Ini hasilnya...
Inti daging + kentang... Sedap, sekali makan kena dua tiga bijik..hahaha
Resepi kulit karipap, lain dari versi yang dulu. Semenjak dua menjak ni buat kulit karipap versi minyak panas.
Resepi karipap yang mudah....😉
Ini intinya....
Jom tengok resepi:
KARIPAP MINYAK PANAS
Sediakan inti karipap ikut citarasa. Kalau saya suka inti kentang + daging/ayam.
Kulit karipap:
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar margerin
Setengah cawan minyak masak
3/4 cawan air
Garam satu sudu kecil
Cara:
Panaskan minyak serta margerin dalam periuk. Bila minyak dah betul2 panas, dengan berhati2 tuangkan minyak ke dalam mangkuk tepung. Kacau2 dengan sudu sebelum dimasukkan air garam. Setelah sebati boleh la di-ambil sebesar guli lalu dicanai, dibubuh inti seterusnya dikelimkan di tepinya membentuk karipap.
INTI KARIPAP
- sekeping besar daging lembu atau isi dada ayam
- kentang 5 biji
- bawang merah besar 2 labu
- bawang puteh 3 ulas
- halia 1 inci
- lada kering 4 - 5 tangkai
- rempah kari/kurma 3 sudu besar
- garam
- gula
- Daging dicincang/mesin kering dalam pengisar makanan(fp)
- kentang di potong dadu/slice dalam fp
- bawang merah besar di potong dadu/slice dalam fp
- bawang puteh dan halia di cincang halus.
- cili kering direndam, basuh bersih dan dimesin
- rempah kari/kurma dicampurkan air masak, jadikan pes
- Tumis bawang puteh, halia dan sedikit bawang merah besar yang dipotong dadu.
- Masukkan rempah kari. Masak sampai rempah sebati dengan minyak.
- Masukkan daging, masak lama sebelum dimasukkan kentang. Tambahkan air masak untuk empukkan kentang.
- Bila kentang dah empuk baru masukkan bawang besar yang dipotong dadu.
- Perasakan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sampai inti karipap betul2 'seghing' @ kering baru tutup api. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Sekian wassalam.
Terima kasih Puan sharekan resepi ni. Saya cuba haritu, pastu lupa mana satuuu resepi nya. Sambil2 kacau inti, baru teringat. Saya blaja buat gulai ayam pun dari Puan, termasuk la krutup daging.
ReplyDelete