Selamat Eid ul Adha al-Mubarak dari kami sekeluarga, maaf zahir batin.
Resepi Nasi Dagang Kelate
- 1kg beras nasi dagang *dibasuh dan direndam semalaman*
- santan kemancar(santan cair) 1 mangkuk
- santan pekat 1 mangkuk
- bawang merah 5 - 6 ulas
- halia 1 inci
- sedikit halba
- garam
- gula
- Beras yang direndam dibasuh bersih kemudian ditoskan.
- Sementara itu mayang halus bawang serta halia.
- Kukus nasi dagang selama 15 minit.
- Angkat dan alihkan dalam besen besar kemudian di arung dengan santan kemancar. Arung biar sebati santan dengan nasi yang separuh masak itu.
- Kukus lagi selama 20 minit.
- Angkat dan akhirnya arung dengan santan pekat yang dah dicampur garam dan gula + bawang merah + halia + halba.
- Biarkan selama beberapa ketika baru boleh dihidangkan.
Resepi Gulai Ikan Aya Terengganu
- ikan (direbus dengan garam buku, nise, lengkuas dan asam keping)
- santan RM1 @ tiga suku cawan dicampur dengan air masak sesuai dengan kuantiti ikan(gandakan santan jika ikan lebih)
- lengkuas 2@3 hiris **
- halia muda 2 inci **
- bawang merah besar 1 labu **
- bawang puteh 1 ulas **
- sedikit kunyit hidup **
- cili kering 2 tangkai **
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- asam keping 1
- garam
- gula
- lada hijau
- Renihkan santan sambil dikacau sekali sekala.
- Semua yang bertanda ** dimesin kemudian dicampur dengan rempah kari...jadikan pes.
- Tumis bahan tersebut hingga hilang bau kari dan rempah dah sebati dengan minyak.
- Bila tumisan dah masak cantik tuangkan ke dalam periuk santan.
- Teruskan masak dengan menggunakan api yang kecil.
- Masukkan asam keping.
- Kemudian diikuti dengan lada hijau dan ikan rebus.
- Perasakan dengan garam dan gula.
Resepi Sambal Nasi Dagang
Bahan2nya:
- Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
- nyior goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing
- bawang merah besar 1 labu (saiz kecil)
- halia muda 1 - 1 setengah inci
- serai 1 batang di ricik halus
- lada hitam 7 - 8 biji
- garam
- manisan +- 1 keret
- Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah.
- Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar.
- Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata semua rasa.... mmmm...wangiiii bau sambal nih... :)
Sdpnya nasi dagang....hari tu dah cuba buat tapi sye tanak aje macam buat nasi lemak. Bolehlah!tapi kalau dpt markah.Dptlah markah B kot. Tapi anak2 n suami suka.....
ReplyDeletekak kalau buat nasi dagang tapi berasnya tak direndam dulu,boleh ke?
ReplyDeleteSalam Kak Fzi,
ReplyDeleteSelamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga. Saya pun baru makan nasi dagang hari raya hari tu, ada kawan buatkan. waduh bestlah..hehe
salam kak fzi
ReplyDeletesedaknyo nasi dage..lamo doh x buat...make plak dgn ike ayo & teresek udang..fuhhhhhhhhhh terangkat...
mona..
ReplyDeleteWaa wat nasik dagang pakai tanak je ek.. lom penah terai lagi, boley la kita terai pasni..hehe
muna k...
ReplyDeleteAkak biasa rendah semalaman, tak penah terai buat yang tak rendam. Elok rendam mona, kalu dua tiga jam pun dah ok kot..
Wsalam ijan..
ReplyDeleteSalam Eid ul adha buat ijan sekeluarga.. :)
Waa ijan kat sana pun makan nasik dagang time raya... mesti best tuh, terubat rindu kan..
Wsalam chemp..
ReplyDeleteDah lama tok buat tu, keno buat la chemp.. he he
Memang best kalu ada gulai udang sekali kan, akak tok ingat beli ude hari tu, tu yea tamboh wat gulai telor jah..