Buat kek Puding karamel... kek ni dah lama nak terai buat tapi tak terbuat-buat, terus lupa sampai la teringat balik nak buat bila tengok banyak kek karamel pakat duk posing di sana-sini.. he he
Resepi pakai guna resepi puding telor dan kek span yang sedia ada tu je. Alhamdulillah boleh tahan sedap, InsyaAllah kalu buat lenkali nak tambah serve ngan jelly/agar2... kira ala-ala triffle gitu... :)
**update:
Resepi mudah sukat cawan google di internet, senang untuk rujukan bila2 nak buat. Di-olah sedikit ikut cara saya. Terimakaseh buat tuan punya resepi.. Jazakillah hu khairon.
Kek Puding Karamel
Bahan2nya:
Bahan A (Gula Hangus)
2 sudu besar gula
- Tabur gula ke dalam loyang dan masak atas api yg kecil hingga gula bertukar perang (ketepikan)
Bahan B ( Puding Karamel)
1/2 tin susu cair
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
- kacau semua bahan sampai sebati
- Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang dah disalut Bahan A ( Gula Hangus )
Bahan C ( Kek )
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 biji kuning telur
1 cawan air
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan minyak masak
- Pukul kuning telur bersama gula hingga nampak berkrim.
- Masukkan air dan minyak, pukul lagi hingga sebati
- Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit dan kacau adunan hingga sebati.
Bahan D (Meringue)
6 biji putih telur
1/2 cawan gula halus
- Satukan semua bahan, pukul hingga betul2 kembang (bila terbalikkan mangkuk adunan tak tumpah).
Hiasan antara lapisan
Serbuk koko
Cara membuat Kek Puding Karamel:
- Satukan Bahan C ke dalam Bahan D.
- kacau dengan senduk kayu.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian; warna ori, pink dan purple.
- Sendukkan adunan ori ke dalam loyang yang berisi karamel. (jangan risau, memang adunan akan terapung-apung).
- Tapiskan serbuk koko rata2 memenuhi permukaan lapisan ori sebelum melapis dengan lapisan warna berikutnya.
- Ulangi proses hingga adunan habis. Selang selikan warna adunan.
- Bakar secara double boil/steam bath (Letak air panas ke dalam loyang) pastu letakkan loyang kek ke dalam bekas air panas tu. Bakar selama 45minit - 1 jam, suhu 170'C.
waa suke makan puding caramel. slame nie rin tau makan je. tgh bahan cam sng je tu, leh try2 buat..heee :)
ReplyDeleteHi rinn..
ReplyDeleteBest kan makan puding karamel yang sejuk2 baru kuar petiais.. senang buatnya rin, kalu loyang/bekas kecik ley buat half je.. :)