Monday

Kerabu Kacang Panjang...sedapnya

Alhamdulillah...weekend kali ni sume ada...  selalu tu kalau tak kurang dua, kurang sorang.... ada je yang takde.... maklum lah anak2 sume dah besar, dah bukan sepanjang masa dah duk dengan kita... 

Dek sume berkumpul, papa siap2 cuit masa kami menuju ke pasar....suruh beli kacang panjang nak buat kerabu.  Kerabu tuh faveret anaknda... sume pakat boh banyak2 dalam pinggan....selalu nampak cam banyak kerabu pulak dari nasik dalam pinggan masing2... jadi pk2 rasa tak boleh buat seikat lah kali ni, kita buat dua ikat pulak, jadi jumlah keseluruhan ialah dua ikat kacang panjang berjumlah RM dua inggit.....  heheh


RESEPI KERABU KACANG PANJANG versi Kelate kito...

Bahan-bahan: *gandakan jika kacang panjang 2 ikat*

  • Kacang panjang RM1/seikat


    Bahan A:
  • Ikan kembong seekor(kalau ikan selar kuning 3/4)*lebihkan ikan untuk rasa yang lebih umph!*
  • lada hitam/lada sulah
  • bawang merah besar(bawang India) 1 labu
Bahan B:
  • bawang merah holland  1/2  labu di mayang
  • cili merah dimayang
  • kelapa parut untuk dibuat kerisik
  • garam
  • gula
  • asam limau nipis/limau kasturi
  • santan RM2 atau 1 kotak santan KARA + sedikit air(dimasak sekejap terlebih dahulu)

Cara membuatnya:
  1. Ok! Mula2 sekali mayang kacang panjang halus2 kemudian direbus sekejap, jangan sampai layu. Kemudian tos dan ketepikan buat sementara.
  2. Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).
  3. Sediakan kerisik: Goreng lebihkurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak Ok dah siap kerisik *kerisik ni kalau tengah rajin saya buat lebih sikit, boleh simpan tempat beku, bila nak guna senang, benda dah ada*
  4. Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangatpun tak mengapa. Kemudian masukkan ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.
  5. Bila dah siap 4 peringkat tadi, kita dah hampir ke garisan penamat....hehe...dah nak siappun. Campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... Selamat mencuba!

    15 comments:

    1. bestnye...

      tak pernah buat camni, nak try juga nanti.. satu family juga suka makan kerabu,.. mudah, capat dan sedap

      slalu buat yang tidak berkuah

      ReplyDelete
    2. ibuintan...
      Alhamdulillah memang best, jemput terai buat kerabu stail kelate ni.. :)
      Ikut suka kita sebenarnya samada nak kering sikit ke atau nak biar dia ada kuah sikit2...cam saya sengaja lebihkan pati santan tu... :)

      ReplyDelete
    3. isk..sedapnyer..jun suka mkn kerabu..dulu2 biasa buat style ni tuk kerabu pucuk paku..lama tul x mkn..nnti leh try kacang panjang lak..hehe

      ReplyDelete
    4. Jun...
      Elok try jun... kelebihan buat kerabu guna kacang panjang ni, kita takde la risau sangat anak2 nnt sakit perut kalu terlebih makan. Lain kalu kerabu nangka/jantung pisang/pucuk paku, kena beringat2 sikit la kan jun, time makan tuh... hehe

      ReplyDelete
    5. salam kak...sedap..sedap...sy pun suka kerabu...
      tapi tak berapa reti nak buat...hehehe. kalau kerabu yg ada perut lg sy suka...

      ReplyDelete
    6. Wsalam suzi...
      hehe... itu ler, memang best kerabu, jadi makin lalu makan nasik... betul, kalu ada kerabu perut lagi la best..:)

      Senang je buatnya suzi... elok terai buat...ok akak ringkaskan:
      - mula2 sekali suzi hiris kacang panjang nipis2
      - dalam masa yang sama wat kerisik...
      - then kacang panjang + air..rebus jap...gelegak terus tutup api , tos, ketepikan
      - guna periuk yang sama rebus ikan kejap je, masak.. tutup api, ketepikan
      - kerisik blend dalam mesin kering
      - mula tumbuk lada hitam, bawang merah, isi ikan
      - selesai sume...campur semua sekali, tambah santan, garam, gula, perahan asam limau, hirisan cili merah n hirisan bawang merah...
      - dah siap kerabu :))

      ReplyDelete
    7. x prnh mkn kerabu kacang panjang. nmpk sedap. ln kali blh cuba br tau mcm mn rasanya kan :)

      ReplyDelete
    8. moklong...
      ..jemput terai buat..tak cuba tak tau, dah cuba baru tahu... bila dah tahu, tentu nak buat selalu... heheh

      ReplyDelete
    9. kerabu memang membuka selera :)

      ReplyDelete
    10. ...memang betul tu Pia... :)

      ReplyDelete
    11. Akak, sy cuba resepi. nanti sy link entry kat sini ye. sedap2, cuma buat tak berkuah la. Kerabu kelantan style ni memang sodap :)

      ReplyDelete
    12. Wan Ryna...
      TQ terai resepi.. sedap tuh kerabu... akak tak penah jemu makan...ada hari2 pun takpe..heheh

      ReplyDelete
    13. Akak nak tanya.. santan tu x perlu dimasak terlebih dahulu ke?

      ReplyDelete
    14. akak.. santan tu x perlu dimasak terlebih dahulu ke?

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tak payah masak..akak pakai santan yg perah dari kelapa parut

        Delete