Assalamualaikum.
Mula2 nak mintak ma'ah la sebab nama kuih yang dislash kan tu agak tak berape sedap didengar...heheh...Tapi yang benarnya, dari sejak dulu nama tu lah yang fofuler nya. Kami2 dan mereka2 terus panggil nama kuih putih telor tu dengan nama Taik Itik...
...harap2 lepas ni akan ada nama baru yang orang ramai2 akan pakat2 tukar panggil untuk gelaran kuih tradisional Kelantan yang satu ni. Insyaallah jika pakat2 kita praktikkan nama baru, maka akan lebih enak didengar sesuai dengan sifatnya sebagai makanan.... :))
Di bulan Ramadhan ini, dah dua kali buat Kuih Taik Itik. Kukis yang saya buat banyak pakai kuning telor. Itu yang banyak telor putih berlebih. Buat lagi hari Ahad tu, boley buat bekal anaknda yang nak balik mahallah dan setengah lagi saya bawak pegi rumah jiran sebelah yang buat majlis berbuka puasa sempena Pak Nor akan ke Mekah menunaikan Umrah. Alhamdulillah tiga empat orang jiran datang berbisik, kata sedap. Tuan rumah sendiri sukeee, lebih2 lagi Pak Nor sendiri puji sedap masa kami sekeluarga temung mata nak balik... :)
RESEPI KUIH TAIK ITIK
Bahan2nya:
- telor putih setengah kilo *ditapis dengan kain*
- tepong setengah cawan
- gula 1 cawan
- bunga cengkih 5 - 6 kuntum
- daun pandan 3 helai disimpul
- minyak mazola setengah cawan
Cara membuatnya:
- Kesemua bahan kecuali minyak disatukan. Kepok2 biar sebati.
- Masak dengan menggunakan api yang sederhana.
- Kacau2kan agar tidak hangit.
- Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
- Kacau lagi hingga kental sempurna.
- Buang daun pandan dan bunga cengkih.
- Bentukkan ikut suka hati...cam saya, sempritkan saja biar jadi kuntum2 kecil...senang nak makan di samping cantik mata memandang... :)
salam cik
ReplyDeleteehehe,tu la mane dpt name kuih ni
ctk nya acik buat kuih ni
ingt kan ade jala mas ehehe
Assalamualaikum kak fzi,
ReplyDeleteselamat berpuasa.
ha ah.. sedap tu kuih taik itik kuih kegemaranku.
samalah kita.. putih telur banyak lebihan buat biskut... cuma bezanya saya tak bubuh minyak tapi guna santan.
nanti nak cuba cara kak fzi pula.
cantiknya bila buat macam ni :)
ReplyDeletePenampilan nya juga memainkan peranan. Sedap di pandang enak di makan.
ReplyDeleteTaik Itek --> Itek Kita
Pia...
ReplyDeleteWsalam.
Itu ler...bila dah sempritkan camni, sedap pulak mata memandang...heheh
Ohh jala mas, InsyaAllah menyusul.. tok leh janji sebab le ni tengah beloghak ambak terik wat kukis... hihi
Wsalam noni...
ReplyDeleteSelamat berpuasa juga buat noni sekeluarga...
Ohh kue kegemaran noni gak rupanya... memang best, kalu takde buah tanjung/jala mas pun jadilah bila ada taik itik nih...kan noni..
Jemput terai cara ni, akak ada penah buat resepi yang buh santan, tapi jadi le'it sikit finishing... so lebih prefer cara yang ni... :)
zarin...
ReplyDeleteitu ler... tapi akak deco ngan bunga cengkih tuh tak praktikal senanya.. cengkih sekadar hiasan.
Praktikalnya elok bubuh ceri merah/hijau dekat tengah2 kuntum tu..kan zarin... :)
Pa...
ReplyDeleteOhh papa suggest boh nama Itek Kita ke..
errr...tok berapo commercial la pa... hehe
Slmlkm fzi..
ReplyDeleteHow's business..sure tgoh amak maso ni dih..? Hehe..
Eii,sedaknyo kue taik itek tu fzi wey.. k sue nok wak etek ni,wak buko poso pete ni..cnp dg gmba2 skali, comey sgoh..
Wsalam k sue...
ReplyDeleteAlhamdulillah bisnes ok k sue...tapi gak kecik ppalo2 lah wey nok nyiak oda oghe tuh...hehe
Kade2 maghi give-up jugok k sue maklung sajo takdok oghe nulong... mujur papa dio nge anok2 banyok tulung... kuat sikit semangak ghaso..
Selekey la teraa wat taik itik tu k sue...InsyaAllah bulih kigho laa... nok kato sedak supo hok juaa atah kedaa besar tuh, tok beraning nok royat...tapi bulih laa... :)
Thx k sue :))
assalamualaikum.
ReplyDeletejupo jugok la resepi ni.terimo kasih banyok la. nati nok copy deh.
Nak tanyo sikit buleh?tepung gapo hok nok guno tuh?tepung gandum ko,tepung beras ko, tepung pulut?
lagi satu telor putih tu kalau tok tapis tak po ko?
wassalam