Assalamualaikum....
Sebut pasal kueh, selalu tak lepas citer pasal pulut....hehe.... saya memang suka makan pulut. Kalau banyak stok pulut kat rumah, rasa senang hati. Boleh buat macam-macam. Tiap kali buat pengat memang tak miss tanak pulut sama dalam rice cooker paling kecik yang just nice boleh muat untuk secawan dua beras pulut.... :)
Selain untuk Pengat dan makanan asasi kami iaitu Pulut Pagi, saya variety kan lagi penggunaan pulut dengan buat kueh2 lain seperti Kueh Lopes, Pulut Seri Muka, Ketupat Sotong dan sesekali buat Pulut Kuning makan dengan Gulai Ayam....mmmmm best!
Kali ini nak tunjuk Pulut Sekaya pulak untuk variasi pulut nih. Pulut Sekaya memang sedap dan cepat nak membuatnya. Senang, jika tiada bahan2 lain untuk buat kueh minum petang, kalu ada pulut, manisan dan telor...hah jadik.... akan terhasillah Pulut Sekaya satu loyang buat hidangan minum petang sekeluarga.... hehe
Jom kita tengok resepinya camne..... :)
RESEPI PULUT SEKAYA
Bahan2nya:
- Secawan beras pulut *untuk lebih tebal lapisan pulut boleh buat secawan setengah*
- pati santan setengah cawan dicampur dengan air masak
- 4 biji telor
- 2 keret manisan siam
- daun pandan di simpul
- secubit dua garam
Cara:
- Cairkan manisan + sedikit air + daun pandan yang disimpul.
- Kukus pulut + santan + sedikit garam + daun pandan yang disimpul. Santan paras2 tenggelam pulut.
- Bila manisan dah cair, keluarkan daun pandan dan sejukkan sebentar.
- Kepok telor kemudian masukkan manisan. Kepok lagi biar mesra ke dua-duanya. Tambahkan secubit dua garam.
- Bila pulut masak, keluarkan daun pandan, karih2kan pulut biar serata kemudian tekan2 kan sedikit biar padat di dalam loyang.
- Kukus balik pulut selama 5 minit.
- Sesudah itu taburkan sedikit gandum di atas pulut lalu dicurahkan adunan telor dan manisan ke atas nya.
- Kukus lah sampai masak +- 15 hingga 20 minit.
- Tunggu sejuk, baru elok untuk dihidangkan.....
Sekian, selamat mencuba... :))
**update 15/3/2010 3.10 pm
Ramai yang bertanya tentang '2 keret manisan Siam' yang saya maksudkan dalam entri di atas. Ada di antara kawan2 yang tak biasa pakai manisan siam itu....mungkin you all biasa guna gula kabung atau gula melaka bilamana buat pengat atau kueh2 lainnya. Jadi saya up-datekan info pasal manisan ini dengan tayangkan sekali gambar nak tunjuk camana rupanya manisan tu. Tapi yang tunjuk ni manisannya nipis sedikit... itu la, kadang beli saiz nya tak tentu kadang besar sikit kadang kecik sikit. Jadi kalu nipis macam gini saya lebihkan sikit instead of guna 2 keret, saya lebihkan biar jadi 2 keret setengah untuk kuantiti resepi kali ini.
Manisan siam ini bagi yang duduk area KL boleh dapatkan ia di salah-satu lot kedai *orang kelantan* di Pasar Borong Selayang. Macam saya sekarang agak senang untuk dapat bekalan barang2 makan dari siam ini sebab ada seorang pembekal yang regular membekalkannya di pasar kami pada setiap hari minggu samada Sabtu atau Ahad...Alhamdulillah syukurlah, Allah permudahkan urusan... :)
salam kak fzi,
ReplyDeletewah kak fzi, pulut sekaya bestnya.. dah lama tak makan pulut tu.. kalu rumah akak kat sebelah rumah saya, tentu petang2 pi ziarah rumah akak.. dapat makan free.. hehehehe...
salam tuan rumah...
ReplyDeletetingat arwah mak selalu buat dulu pulut sekaya ni...sedap..saya suka lapisan pulut yg tebal..
lagi satu,resepi kelate ni kalau dimakan kat luar dari kelate,rasanya tak sama dgn makan kat kelate....saya dok kedah dah 20 th dah...kalu teringin sgt nak rasa nasi kerabu,nasi dagang..beli kat pasar malam atau bazar ramadan...tp tak sedap mcm kelate la...
ReplyDeletesalam kak fzi...nak pulut sekaya dua tiga keping. klu kerutup daging ada lagi pun, sy nak gak.hehe
ReplyDeletesalam kak pulut sekaya pebret sy kak sedapnnya ,kalau dekat dah bwk piring nak mengendeng kat akak hihihi
ReplyDeleteWsalam zalieda...
ReplyDeletehaha...itu la...sayang umah kita jauh kan, zalieda duk kat selatan sana...hehe
kalu tak hari2 akak boleh hello suh datang makan.. :)
Wsalam kamsiah...
ReplyDeleteOhh suka lapisan bawah tebal, sure sama cam akak, suka pulut..hehe
Betul tu kamsiah...susah kan nak jumpa yang kena dengan selera kita kalu beli... kesimpulannya kena gak wat sendiri, tak brape jadi pun pueh hati..hehe
Wsalam Ain...
ReplyDeletehehe...boleh je ain...bukan takat dua tiga keping, tujuh lapan keping pun boley...hehe
Daging kerutup tu nanti akak buat lagi.. :)
Wsalam Chik Mimi...
ReplyDeleteOh paberet chik mi jugak rupanya ya..
haha...takyah bawak piring chik mi, umah akak ada banyak container...
jemput le mai.. :)
salam kak fzi...wah ...semenjak dua menjak ni asyik buat peberet saya je....ni buat saya rindu kat tanah tumpah darah niii....hik hikk...sedapp nya kuih tu, terliur..nanti nak buat juga laa...saya amek resepi ye...tapi santannya banyak mane..?
ReplyDeletesaya dah cuba masak kerutub tu..tapi ayam kerutub..guna rempah kari..ok gak laa..ada laa rasa2 kerutub tu..tq share resepi...
sgt sedapppppppp..........
ReplyDeleteowh...sejak bawa org ni asek nak makan makanan kelantan jer...aduhai...
salam kak fzi...kuih ini ima memang suka...tapi tak pernah lagi buat sendiri...selalunya beli kt bazar ramadan...ni dah ada resepi bolehlah cuba sendiri...hehe
ReplyDeletesalam kak, sudah di copy paste resepinya, akan di cuba satu hari nanti ye! :D
ReplyDeletekak, nanti singgah rumah baru saya http:periukbelangazarin.blogspot.com
Salam,
ReplyDeleteKak fzi, saya pun suka makan pulut jugak. Timely, saya memang sedang mencari resepi kueh ni...tenkiu.
salam akak..
ReplyDeletesedap nmpk pulut sekaya tu..
kalo kat tmpt saya panggil kueh tok aji serban...sama jer tp nama lain.hehe..kalo guna telur ayam kg lagi cantik n sedapkan...
Wsalam cikgu...
ReplyDeleteOhh paberet cikgu juga...alhamdulillah...jemput buat sama cikgu..
Opps sori akak tertinggal letak santan dalam senarai bahan...nnt akak update..
TQ k cikgu, try buat kerutup tu...
wat2 camane pun, InsyaAllah best hasilnya... :)
She...
ReplyDeleteOhh tahniah she...lek-lok ya, jaga kesihatan dan pemakanan sepanjang tempoh tu ya... :)
Betul...kalu time2 gitu memang asyik terliur je tengok makanan2 faveret... kalu teringin tu, kena gak cari sampai dapat..hehe
Wsalam ima...
ReplyDeleteOrite...pasni elok buat sendiri je ima...puas makan bila kukus sendiri dapat satu loyang...hehe
Lagipun nak buatnya senang, takde leceh sangat... :)
Wsalam zarin...
ReplyDeleteTq...jemput terai buat zarin...
Kalu buat dia lepas dah sejuk boleh terus makan...sebab just guna telor... kalu pulut seri muka, kena tunggu pejal elok tiga empat jam baru boleh dipotong.
InsyaAllah nanti akak ke blog baru zarin... :)
Wsalam Ummufarhan...
ReplyDeleteOrite...jemput terai buat k... senang je nak buatnya dan lagi cepat siap.. :)
Akak citer resepi yang senang2 je Ummufarhan...tenkiu sama sudi datang jengok... :)
Wsalam cikgu...
ReplyDeleteOhh kueh tok aji serban? Wow, sikit punya canggih nama...hehe...pestime akak dengar nama kueh tu...hihi
Memang cikgu..kalu pakai telor ayam kampung, lagi cantik hasilnya..
Sama kalu buat ambong pakai telor tu, ambongnya jadi gebu dua kali ganda berbanding pakai telor ayam biasa ...thx cikgu :)
salam fzi..lama tak tingal jejak..apa khabar?bila lihat pulut sekaya ni..terkenang bulan puasa kat kb...sedapnya,lepas makan sepotong..minum air sirap merah..hmmm sedap seghoti
ReplyDeletekak cm...
ReplyDelete...sengoti... meme sedap sengoti tu kalu pekena pulut sekaya dengan air sirap merah tu...hehe
Selalu sebut air sirap tu, tentu stok air sirap sentiasa ada je kat umah... hehe
kak 2 keret manisan siam tu mcmana kire?hehe taktau le:)
ReplyDeletemummyseri...
ReplyDeleteAkak dah up-datekan citer pasal manisan...kebetulan dapat soalan yang sama dari kengkawan yang lain...siap tunjuk gambar manisan tu sama...hehe
salam...kak..10 q atas resipi kat atas..saya dah curi resipi ni..try masak...
ReplyDeletebest3x~
1st time buat dah menjadi...hahhaa
10q kak..atas resipi ni..
p/s:
xmarah kan curi resipi ni..hehe
Wsalam Mr Apip...
ReplyDeleteTimakasih sudi terai resepi tuh...alhamdulillah menjadi dan Apip pun nampaknya suka...akak tentunya tumpang rasa hepi...thx :))
kue faveret gak nih..kalo dikg byk dijual...lemak2 je...
ReplyDeletesumpit...
ReplyDeleteBetul tuh...rasa lemak2 manis gitu pulut sekaya tuh...
Thx sumpit sudi singgah... :)