Friday
Bubur Pulut Hitam Versi 2
Salam di hari Jumaat yang mulia...
Sekali dengan masak untuk lunch tadi, sempat rebus pulut hitam sama. Rendam pulutnya dari pagi lagi. Siap2 buat Bubur Pulut Hitam untuk hidangan minum petang sebab InsyaAllah anak bujang kami akan balik dari kolej S17, PJ petang ni. Kalau abang sampai lambat alamatnya bukan jadi minum petang, jadi menu untuk supper la jawabnya... makan bubur lepas dinner je la nanti... :)
Pernah sekali post pasal bubur pulut hitam tapi dalam versi buh santan time nak makan. Kali ini post bubur yang masak macam bubur biasa... masak masuk santan sekali arung. Rasa sedapnya lain macam...hehe...mungkin sebab dapat bekalan beras pulut hitam yang cantik bangat.. yang di datangkan khas dari Siam...hehe...Alhamdulillah, dapat beli stoknya dari brader yang regular meniaga depan pasar kami tu... :)
Resepi Bubur Pulut Hitam
Bahan:
1/2(setengah) cawan beras pulut hitam
1/2 karet nise kampung(nise kampung besar dan tebal jadi kalau guna nise siam 1 ++ karet)
secubit dua garam
santan 3/4 cawan
air secukupnya
daun pandan 2 helai
Cara buat bubur pulut hitam:
Rebus beras pulut hitam sampai empuk, tapi jangan sampai pecah beras dan jangan sampai kering air. Bila dah empuk masukkan nise kampung dan daun pandan. Bila nise dah hancur baru masukkan santan dan garam.
Orite, Selamat berhujung minggu sume... jom pakat2 kita ramai2 ke Pesta Buku Antarabangsa esok di PWTC! Saya dan suami dah berkira2 nak cukupkan koleksi majalah SOLUSI kami *mana2 yang tertinggal dari isu 1 - 17*. Semenjak dua menjak ni kami suami-isteri begitu teruja dengan majalah Islamik yang begitu sarat dengan ilmu dan infomasi ini.... :)
Rite.. jumpa di sana!
wah pantas!cepat n cekap giteww fzi dah siap masak untuk minum petang,akak baru dok tersiput-siput nak masuk dapur hehe
ReplyDeletesedapnyaaa...dah lama dok makke bubur pulut ite niii..ni buat rasa terliur niii...
ReplyDeletekak cm...
ReplyDeletemasalahnya bila cepat siap, cepat abih...hehe
cikgu...
ReplyDeletejom buat sama cikgu... memang best bubur pulut hitam!
salam kakfzi. sy dtg ni. wah, byknya mknn yg sedap2. pandainya kakfzi masak. sukanya saya. sy link blog akk yg ini ya. nnti blh sy cuba juadah klate yg best2 ni. hehe... suami sy pn minat sgt dgn majalah solusi ni. alhamdulillah byk ilmu yg kita dpt drpnya. :))
ReplyDeleteWsalam anis...
ReplyDeleteTimakasih... blog masak2 akak ni tayang menu simple je anis...
Hobi mengumpul resepinya jangan ceritalah, banyak beli magazine masak2 buat koleksi...tapi realitinya balik2 duk asyik masak menu yang duk ada tu je...hahaha
Majalah Solusi memang bermutu... Setiap artikel penuh dengan fakta ilmiah yang dapat menyentuh hati kita. Alhamdulillah ramai yang teruja dengan kehadirannya.
Akak dah link balas blog anis...thx :)
Salam Kak Fzi,
ReplyDeleteHarap akak sihat2 ye.. sedap bubur pulut hitam tue.tak kisah la minum petang ke supper semua jalan.heheh...
Tahniah buat Kakak kerana dapat keputusan yang baik dalam SPM. semoga terus cemerlang dan menjadi kebanggaan keluarga :)
Assalamualaikum Kak fzi, saya baru jumpa blog akak ni bila dok surf cari resepi masakan Klate.
ReplyDeleteNice blog.. tahniah & syabas. Nak minta izin add ur blog to my link..k.
humm.. telan air liur tengok bubur pulut hitam.. lama sgt dah x buat nih.
salam kakfzi. pg2 masuk dapur kakfzi ni sbb nak minta izin ambil resepi gulai darat. klu jadi nak masak hari ini. t.kasih kakfzi.
ReplyDeleteWsalam ijan...
ReplyDeleteAlhamdulillah akak sekeluarga sihat walafiat...
Bubur pulut hitam memang tak jemu buat ijan, minggu ni pula dah 2 kali buat...senang... akak masak guna rice cooker je..pakai tinggal je, sekali dua datang kacau2.. :)
Thanx ijan wish untuk kakak tu, Alhamdulillah mudah-mudahan mudah laluan kakak seterusnya... aminn...
Wsalam noni...
ReplyDeleteTimakasih sudi linkkan blog akak yang sempoi je ni...hehe... resepi kelate yang basic2 je ada kat sini noni...yang glamer2 macam jala mas, buah tanjung dsb tu tak reti...hehe... actually lom penah terai buat...kalu try buat mungkin jadi kot...dan mungkin tidak... :))
akak dah pun link balas blog noni...thx :)
Wsalam anis...
ReplyDeleteSila lah anis...jemput ambik mana2 resepi yang berkenan tu...
Sedap tuh masak gulai darat, nasik gerenti menambah...hehe