Ohh masih lagi cerita pisang.... tak berenti rangkaian menu pisang sejak minggu lepas. Bukan apa sejak2 saya jumpa satu gerai yang jual pisang Abu yang manisss sangat rasa , terus tak berenti beli pisang.... suka sebab pisang tu rasa amat sihat dan bermutu.... hehe
'Manis leting' orang kelantan kata. Itulah yang boleh digambarkan betapa manisnya pisang Abu yang juga dipanggil Pise Kebatu oleh orang kelantan...... :)
Saya masih tetap dengan teori lama, kalu dah manis camtu for sure pisang tu ditanam di tempat yang betul2 panas. Kalu tanam tempat redup, pisangnya gerenti rasa masam2 sikit, tidak pun tawar je....
Rite, jom tengok pisang yang rebus hari tu. Bentuk pisangnya leper sedikit tapi bersaiz sederhana. Isinya pula kuning keemasan gitu.... bila direbus... ouhh best sangat rasa..... habis 4 biji seorang time minum petang Ahad lalu .... :))
*** Khusus buat anak2ku, cara nak buat Pisang Rebus:
Pisang + air paras2 cover pisang + sedikit garam buku direbus hingga masak.
terigt kecik2 dulu, mak saya suka buat pisang rebus ni!!! now ni rasanya dh berbelas tahun tak mkn pisang rebus!!!
ReplyDeleteAin....
ReplyDeleteBerbelas tahun? Adusss...... tak leh celen akak le kalu gitu, kat umah ni pisang rebus jadi penyelamat kalu takde kueh lain untuk minum petang....hehe
Ni kira makanan tradisi org dulu2 yg kian dilupa generasi muda. Sedap di makan panas2.
ReplyDeleteBetul tu pa...nasib baik kita suka makan...Alhamdulillah anak2 kita pun dah terbiasa dan InsyaAllah tak lupa besok2 nak buat makanan tradisi orang dulu2 nih... :)
ReplyDeletesalam kak fzi..
ReplyDeletepisang lagi yer.. saya pun dah lama tak buat pisang rebus nie.. kak fzi nie, suka mengingatkan saya nostalgia makanan dulu2 yang dah hampir2 nak lupa.. now, dah blh refresh balik dah.. hehehe...TQ..
saya kalu rebus pisang abu nie ada kurang sikit.. tak berapa suka.. tak tahu kenapa.. kalu nak makan pisang rebus saya lebih suka pisang nangka.. ada masam2 sikit.. tapi husband cam akak gak, suka pisang abu.. katanya pisang abu lbh manis..
Wsalam zalieda...
ReplyDeleteSama2...
Akak suka kueh2 tempatan ... tu yang tak reti sangat nak masak yang moden/canggih cam orang lain...hihi
Ohh pisang nangka pun best tuh rebus...buat sira pun sedappp... akak akceli ikut ddan je zalieda, tak kira jumpa pisang apa... sume jalan... :D