Salam di pagi Jumaat buat semua rakan2 yang dimuliakan Allah.
Nak cerita pasal pajeri hari ni. Sebenarnya tak kira... pajeri nenas ke, pajeri terong ke, dua-dua memang best. Kalu lecah2 mulut meme jeligho sangat makke nasik kalu ada pajeri nih.... :)
Itu yang bila tiapkali terpandang nenas madu dekat pasar/pasaraya, memang selalu tergoda nak beli. Nak balik masak pajeri. Cuma malas sikit bab nak kupas kulitnya lah. Ambik masa nak buang sume mata nenas yang tajam-tajam tu....hehe
Resepi Pajeri Nenas*boleh digunapakai untuk terong sekali*
Bahan2:
- setengah biji nenas di potong nipis2
- rempah 4 sekawan *bunga cengkih dan kawan2*
- bawang merah besar 1 labu dimayang
- bawang puteh 1 ulas dimayang
- halia dimayang
- santan pekat
- rempah kari daging
- kerisik
- sedikit udang kering ditumbuk
- cili merah 2 @ 3 tangkai ditumbuk
- Tumis rempah 4 sekawan, kemudian diikuti dengan bawang merah, bawang puteh dan halia.
- Masukkan rempah daging. Biarkan betul2 masak rempahnya.
- Kemudian masukkan udang kering dan cili merah yang ditumbuk.
- Bila tumisan dah masak elok, masukkan pula santan.
- Masak dengan menggunakan api yang kecil.
- Masukkan kerisik dan kacau biar mesra.
- Akhirnya baru masukkan nenas/terung.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak hingga nenas/terong jadi lembik sedikit baru rasa berpalut.
salam kak fzi,
ReplyDeleteaduh, kak. terliurnya saya tengok pajeri nenas nih. saya pun suka nenas madu. hui, sedap sungguh. nenas lain, beli slalu dpt yg tak berapa sedap. alih2, nenas madu yg dah kuning2 tu jugak sedap dimakan...
rupanya nenas madu lagi sedap wat pajeri kak? yang mentah skit ker, yang masak, kak? hm, beli nenas nanti nak cuba. hihi
owh...suh je org tu tlg kupaskan kak..hahaha...malas betul saya...
ReplyDeletebesa wat pejeri ke ape ek..guna nenas tp yang kuah die cam berlada jernih(tak de santan) tu..manis pedas..ni pun shedap gak...makan dgn gulai darat...owh...
kat raub ni payah nak dapat dgg cincang kak...huuuu
sy pun suka pejeri nenas ni!! pernah buat sekali, tp tak laku sbb kat umah ni sy sorang je giler nenas!huhu
ReplyDeletesalam kak kat esbok sy ade nenas nak buat pajeri jugak asyik duk berniat je sedap nmpk pajeri akak tu.pebret sy ni pajeri pastu goreng ikan masin @ ikan pekasam makan nasi bertambah hihihii bahaya ni
ReplyDeletesedapkan pajeri nenas ke terung ke...suma suma lah sedap..makan ngna nasi panas pun jadi lah..
ReplyDeleteWsalam nur...
ReplyDeleteelok tu nur...InsyaAllah makin berselera kita makan nasik kalau ada pajeri nih...hehe
Nenas madu tu buahnya kecik je kan nur, tapi memang power lah sedapnya...hihi
she...
ReplyDeleterasa2 kat area umah akak ni takdek servis tolong kupas kulit nenas tuh...hehe...kena balik kupas sendirik...hihi
Yang she kata masak cam berlada jernih tu, acar ke?
Ohh kat raub susah dapat daging cincang...try pegi pasar pagi2 sikit she... hehe
Ain...
ReplyDeleteAdus... kalu sorang je minat nenas, tak berapa jalan la pajeri kalu cam tu...hehe
Anak2 akak pulak tak suka terung...kalu wat pajeri terung diaorang duk ghalik ceduk kuah dia je.. :)
Wsalam chik mi...
ReplyDeletehehe...dah ada nenas tu, ON je lah ya chik mi...memang gerenti menambah tu makan nasik...hehe
kat umah akak ni pun, sume dah tak berapa berani nak gi timbang berat... :)
zarin...
ReplyDeletebetul tuh...memang best kedua2nya...lagi pekat lagi kaw rasa...tambah goreng ikan masin je, dah, jadik! :))
salam kak fzi..
ReplyDeletesaya tak pernah masak pajeri nenas nie.. makan tahu ler.. dah ada resipi dah boleh cuba dah nie.. husband suka cuma saya jer belum terbuat pajeri nie.. pajeri terung lagilah, memang tak pernah makan pun..kak, mana sedap, pajeri terung ke nenas?..
Wsalam zalieda..
ReplyDeleteOhh boley la terai buat zalieda...
akak suka dua2 jenis pajeri tapi yang terlebih sukanya tentu la pajeri terong...mmmm mabeles :)...anak2 tak suka terong ambik kuah je, jadi boley la akak ngan hsbd habiskan sume terong tu...hehe