Bila sebut popia goreng teringat masa moreh kat masjid bulan puasa hari tu. Abang (anak sulung) yang dapat balik time weekend je berpeluang ikut berterawih bersama2 di masjid. Maka boleh le pula merasa juadah moreh yang disediakan. Saya tengok abang macam suka sangat dengan popia nih... tu yang kadang saya ambik tapau bawak balik lima enam keping lagi kalu nampak ada banyak berlebih tu....hehe
Dua hari lepas saya buatlah popia goreng ini sebagai juadah minum petang kami. Abang dah nak balik hostel, dah abih cuti dah setelah 3 minggu dapat temankan saya di rumah. 2 in one le kiranya buat popia ni, satu sempena abang yang dah nak balik uia untuk mulakan 2nd Semenster nya dan satu lagi untuk raikan befday kakak(anak kedua) sekali lagi... :)
Resepi Popia Goreng
Bahan2nya:
- kulit popia saiz besar
- sengkuang
- carrot
- isi udang dipotong dadu
- 2 ulas bawang puteh dicincang
- garam
Cara buatnya:
- Sengkuang dan carrot dikupas kulit dan di mayang nipis *saya mesin dalam food-processor je*
- Tumiskan bawang putih.
- Kemudian masukkan isi udang hidup yang telah siap dipotong dadu.
- Masukkan sengkuang dan carrot. Perisakan dengan garam.
- Toskan inti popia dengan penapis berlubang agar keluar semua air dari sayuran tersebut. Jika tak ditoskan, kulit popia akan basah bila diletakkan inti ke atasnya dan akan mudah koyak. Sudukan inti ke atas kulit popia dan gulung longgar² agar kejadiannya nanti rangup dan fluffy.
- Oleskan hujung gulungan popia dengan bancuhan air + tepung untuk tujuan sebagai pelekat.
- Dah siap semua, bolehlah digoreng dalam minyak panas yang penuh *terendam*
Bahan sos penyicah/air lada untuk dimakan cicah dengan popia:
- cili merah 5 - 6 biji
- bawang putih seulas
- air masak setengah cawan
- gula 1 cawan atau kurang
- sedikit garam
- cuka 5 sudu besar
- 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 1/4 cawan air)
Mesin semua bahan kemudian masaklah....tambah bancuhan tepung, masak hingga sos jadi cair² likat.
**p/s.....Inti untuk popia ni macam-macam boleh buat... kalu ada isi ayam, daging dan tauhu boleh dipotong dadu.... boleh juga dimasukkan taugeh dan kangkung ....pendekkata banyak pilihan bahan untuk dibuat inti popia. Tapi hari tu kebetulan saya ada carrot dan sengkuang je...jadi buat guna apa yang ada je lah.... :)
Update***gambar terbaru popia goreng hari ini 26Mei23💞
wah!!!sedapnya popia goreng nih...kalau makan panas2 lagi sedap dibuatnya...tapi kak saya ni tak pernah lagi buat popia sendiri...
ReplyDeletepopia raya tu pernahlah..hehehe
Buat je ima, kalu buat sendiri puas hati tengok anak2 makan....sorang dapat banyak keping, kenyang...hehehe
ReplyDeleteAkak suka buat lebih sikit, pastu simpan tempat beku *tanpa digoreng*...jadi senang nak goreng bila2, time kebetulan takde kueh lain nak wat minum petang... :))
Nak asingkan kulitnya pun kena ada seni dan teknik jugak, kalau tak koyak nanti he he...nasib i terer.
ReplyDeleteOhh...soriii...mama lupa nak mention dalam posting, papa yang tolong tarik kulit popia tuh... terer papa leraikan kulit popia yang melekat bertindan2 tu satu....satu.... dengan penuh kesabaran....hehehe
ReplyDeleteTQ TQ :))
Tq jugak buat anakku Shilah yang tolong sambung keje mama gulung popia tu sampai habis...hehe
ReplyDeletePandai shilah buat, kemas je finishing nya...mama tengok sume popia tu jadi sama besar.. :))
nasib ada anak dara yg terer tlg buat popia!!!! ada lg tak kak...nak sikit...laparlah!!!
ReplyDeleteAin,
ReplyDeletehehe...itulah... anak akak yang sorang ni ada bakat seni sikit ain...tu yang kalu dia tolong buat kueh, cantik je jadi kueh nya....kalu drawing pulak memang boleh kata tip-top lah lukisannya...*amboi mama puji lebih2 pulak Shilah* :))
Jom la dtg kL ain, boleh mai rasa popia goreng...hehe
Salam kak,
ReplyDeleteHu...saya rindu nak cecah2 sos kopok lekor.
p/s: lenkali saya nak pinjam sos popiah kak fzi, tau :)
Wsalam Nur...
ReplyDeleteSila lah nur ambik mana2 je yang berkenan tuh..hehe...takyah pinjam2 nanti kena kasi balik... :)
Air nyicah tuh akak suka wat banyak2 buh dalam peti...nak makan cicah2 kopok ke, jepput mmalah ke, senang dah ada air nyicah... :)