Bila rasa 'lecah mulut' ke 'tawar mulut' ke atau pun 'pahit mulut' *dan apa2 rangkaikata yang sewaktu dan semakna dengannya lagi*, saya selalu teringat nak buat gulai telor ni. Sedap dan menyelerakan lebih2 lagi bila dimakan dengan nasi panas2 dan digandingkan dengan Daging Goreng Buku, Ikan Masin dan Sayur Campur.... mmmm..... pendekkata sukaaa sangat.......
Mungkin ramai yang suka buat gulai telor ni tapi ada yang buat stail telornya direbus terlebih dulu. Macam saya, saya suka telor yang dimasak terus dalam gulai.... rasa berpalut dengan kuah gitu....
Jom tengok resepinya lagu mano..... :)
Bahan2nya:
- Telor itik/ayam
- setengah inci kunyit hidup *
- 2 hirislengkuas *
- 4 tangkai cili kering *
- seulas bawang puteh *
- selabu bawang merah besar *
- pati santan RM1@ tiga suku cawan(3/4 cawan)
- sekeping asam gelugur(asam keping)
- garam
- gula
- timun batang dibelah dua dan dipotong kecil
- Santan dicampur dengan +- secawan air masak, direnehkan bersama dengan asam keping seketika. Sementara itu tumbuk bahan2 yang bertanda *.
- Kacau santan atas dapur sekali sekala takut pecah minyak.
- Bila santan dah masak cantik, masukkan bahan2 yang ditumbuk. Masak lah sampai agak2 naik minyak gitu.
- Masukkan timun. Bila timun hampir masak barulah diperlahankan api.
- Masukkan telor yang dah siap2 dipecahkan dalam mangkuk berasingan.
- Biarkan telor masak sendiri sambil sesekali dikacau kuah di sekeliling telor.
- Bila telor dah kental masak baru diterbalikkan sebelah lagi.
- Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
- Siap untuk dihidangkan....
Telor itik baru power.
ReplyDeleteselalunya sy guna telur rebus. pas ni try style akak pulak lah.tq kak fzi!!!
ReplyDeletebila baca intro gulai telur ni..meleleh air liur cm..sedapnya fzi...cm suka telur kuning tu..curah budu atas nya...fuh sedappp!!!
ReplyDeletekak fzi..kite follow link yek..gulai telor itik masin leh x? xda tlor itik la..
ReplyDeleteBest ni kak Fzi... memang suka pecah kan telur terus dlm kuah tuh.. berpalut palutan. hehhe
ReplyDeletePa,
ReplyDeletebetul sangat tu... tu sebab mama try jugak cari telor itik kat gerai jual ulam2 kampung kat pasar malam...tengok je telor itik terus teringat gulai telor...hehe
Ain,
ReplyDeleteOk gak ain guna telor rebus tu...tapi try le yang jenis pecah terus dalam kuah nisama ya...hehe... lepas try buat sure ain nak terus buat lagi...hehe
cikmanggis,
ReplyDeletekita kalu jemu dah nak masak ayam/ikan, ini je lah lauk yang terbayang depan mata...suka pulak kombain dengan daging goreng buku(daging yang potong besar2 dan perap lama ngan garam-kunyit)...hehe
fmina08,
ReplyDeletetq ya sudi singgah... :)
Kalu nak guna telor masin pun no problem. Akak selalu gak buat gulai guna telor masin je kalu kebetulan takde stok telor itik kat umah... :)
Ijan,
ReplyDeleteMemang best kan Ijan... tak muak rasanya... makan nasi for sure menambah..hehe
Salam kak Fzi, Aya c&p sbb abg suka gulai telor. Nak try akak punya resepi plak... tq...
ReplyDeleteWsalam aya...
ReplyDeleteIts ok...c & p je lah apa2 yang aya nak copy... try la aya buat mana la tau suka gulai cara ni... hehe... banyak cara orang buat kan aya, setengah orang ada masuk rempah kari... :)