Thursday

Puding Telor aka Puding Gula Hangus


Resepi sejak zaman sekolah... pernah terai buat guna susu sejat tapi rasa lagi sedap rasa puding pakai resepi yang lama tu. Puding Telor aka Puding Gula Hangus ni boleh buat mana2 versi samada nak kukus boleh bakar pun boleh. Kalu time express rakyat, saya kukus je. Kalau nak bakar dalam oven kena bakar dalam tin/loyang lain yang berisi air panas(cara stim bath)


Resepi Puding Telor aka Puding Gula Hangus
**Edited
Bahan:
  • telor 10 biji (saya pakai gredC)
  • susu pekat 1 tin
  • air panas 1 tin(guna tin susu pekat)
  • vanilla
  • gula +- secawan untuk buat gula hangus
Cara:
  1. Masak gula hingga gula jadi perang kegelapan. Cepat2 alihkan dari dapur. Kacau2kan ia biar serata dan tuang dalam bekas/loyang yang nak buat puding. Golek2kan biar gula hangus serata di dasar dan tepi loyang.
  2. Telor dikepok2 dengan vanilla. Satukan susu pekat dan air panas. Campurkan kedua2 adunan telor dan susu.Tapis ke dalam loyang yang dah disalut gula hangus. Kukus selama 30 minit. Jika versi oven, bakarlah secara water bath selama sejam.

sekadar info:
  • masa zaman susu pekat tin rendah, pakai telor hanya takat 7 - 8 bijik.
  • untuk kek puding karamel, buat puding hanya 1/3 atau separuh dari sukatan adunan.(bergantung pada saiz loyang/nak puding tebal mana)
Sekian Wassalam.