Wednesday

Ayam Kicap





Assalamualaikum...

Ayam kicap saya ada macam2 versi... kadang buat yang campur kentang kuah cair2 sikit tu, kadang yang kicap campur air asam jawa/asam keping, terkadang buat yang campur sos tomato/sos cili.

Ghase2nya sume sedap.... tapi nampak yang campur sos tu yang paling anaknda suka... mungkin sebab kuahnya likat sikit dan ada rasa manis2 sos.
Jom tengok camane citer... :)

RESEPI AYAM KICAP
Bahan2nya:
  • 6 ketul kepingan ayam diperap garam kunyit
  • bawang merah besar 2 labu *sebiji untuk dimayang dan ditumis, sebiji lagi untuk dihiris sebagai hiasan*
  • bawang puteh 1 ulas *dicincang halus*
  • halia muda 2 inci *dihiris macam batang mancis*
  • cili merah *dimayang sebagai hiasan*
  • sos cili
  • sos tomato
  • kicap manis cap kipas udang
  • setengah cawansedikit air masak
  • dua tiga helai daun limau purut
Cara:
  1. Goreng ayam hingga masak sempurna
  2. Guna kuali lain, tumis bawang merah yang dimayang, bawang puteh serta halia.
  3. Masukkan kicap tiga empat renjis diikuti dengan sesudu besar sos cili dan sos tomato
  4. Tambahkan sedikit air masak.
  5. Bila dah nampak cantik berkilat, masukkan ayam, balik2kan dalam kuah tadi.
  6. Masukkan lebihan air masak, hirisan bawang merah, cili merah dan daun limau purut. Kecilkan api.
  7. Biarkan kuah likat dan nampak naik minyak, baru ditutup api.
  8. Dah siap.... wangiiii bau ayam kicap tu bila dah masuk daun limau purut... hehe
** nota: Tak perlu ditambah garam sebab rasa kicap dah secukup rasa ditambah dengan ayam goreng yang dah digaram-kunyit.



2 comments:

  1. Cik Fzi gune kicap kipas udang ye :)

    kena cube ni,saya nya xgune sos,
    gune rempah bukhari faiza sikit(tu pon dpt bile ade promotion,jurujual tu kate blh buat msk kicap)kalo x simple2 jer..

    penglaman kureng lagi msk simple2 je hehe

    ReplyDelete
  2. Pia...
    Makcik pakai kicap cap kipas udang ni sejak dulu... alhamdulillah boleh tahan sedap bila buat masak kicap tuh...
    Sos pulak time rajin blend buah tomato, kalu tak.. cap beli gak...hehe

    Ohh baru2 memang kurang pengalaman, lama2 terer la tu kat dapur.. :)

    ReplyDelete