Friday

Bubur Jagung


Ok lah kita beralih pada menu petang pulak. Kali ni buat bubur jagung.

Macam biasalah kalu pegi pasar tu, macam-macam berkenan. Tengok ubi kayu berkenan, tengok keledek berkenan, tengok pisang tanduk terliur....ish pendekkata rasa sume nak angkut balik.

Tapi yang latest pegi pasar hari tu, bawak shilah sekali... makanya shilah lah yang menaikkan semangat saya suh beli jagung tu....nampak gemuk2 jagung madu dekat lot gerai akak yang jual sayur2 kampung tuh. Saya pun apa lagi, terus tanya....


"berapa satu plastik ni kak?"

"2 inggit je...."

"oklah saya ambik dua ya kak...."

Makanya terhasillah Bubur Jagung sebagai menu minum petang kami dua tiga hari lepas.... sedap...cepat habis.... memang jadi faveret anak-beranak :)


Resepi Bubur Jagung
Bahan2nya:
  • jagung 6 btg
  • pati santan +- 2 cawan
  • manisan 4 keret *kalu rasa kurang manis tambahkan gula sesudu dua*
  • setengah sudu teh garam
  • daun pandan disimpul
Cara membuatnya:
  1. Hiris nipis jagung 4 - 5 lapisan sehingga habis semua isi jagung. Kikiskan belen isi jagung yang masih tenggelam dalam pulor jagung.
  2. Rebus dalam air yang dalam sukatan 3 kali melebihi banyaknya jagung.
  3. Rebus sampai empuk atau sehingga air rebusan jagung tinggal sedikit sahaja.*saya rebus dalam rice-cooker besar selama sejam*
  4. Setelah empuk, alihkan periuk rice cooker ke gas stove. Masukkan manisan dan daun pandan.
  5. Setelah manisan hancur, masukkan santan. Tambahkan garam sebagai pelengkap rasa.

Sekian..... wassalam


20 comments:

  1. one word to say
    D
    E
    L
    I
    C
    I
    O
    U
    S

    ...DELICIOUS!!!!

    ReplyDelete
  2. salam kak sy pun kalau jumpe jgg musti nak beli sbbnya pebret hubby bubur jgg ni ,taruk sagu ermmm bestnya makan sejuk2

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaa...feveret anak dara saya tuh:)
    pantang nampak jagung, mesti kena beli n kena wat bubur jagung..

    ReplyDelete
  4. rite kakak, one word reply...yummy!

    ReplyDelete
  5. Wsalam chik mi, ohh sedap tuh tambah taruk sagu....kalu camtu gerenti satu periuk sekejap je abis...hehe

    ReplyDelete
  6. zarin... akak gerenti sume suka bubur jagung ni.... kalu buat sikit2 memang tak puas makan...tapi time nak hiris jagung tu yang lemah sikit...ambik masa..hihi

    ReplyDelete
  7. sedapnya...sedapp...akan dicuba secepat mungkin...

    ReplyDelete
  8. Kamsiah...buat sekali bubur jagung ni mesti nak buat lagi..kalu gi pasar mesti asyik nak cari jagung je...hihi

    ReplyDelete
  9. Anonymous23:32

    Kalau pegi pasar memang mcm tu kan kak... asik terliur je.semua nampak sedap..lagi lagi kalau pegi time lapar.hehhehe..apepun, best nampak bubur jagung tue... cicah roti pun cedappp :)

    ReplyDelete
  10. ijan...
    Itula.. tiapkali gi pasar mesti rambang mata..sume rasa nak beli :)

    ..masa makan bubur jagung tu memang akak siap2 hidang dengan roti sekali. Sedap dan kenyang makan bih2 lagi petang2 kat sini selalu ujan...hehe

    ReplyDelete
  11. sedapnya bubur jagung... wat la bubur durian lak... pastu cecah dgn roti... fuhhh... sedap kak...

    ReplyDelete
  12. 10...
    kalu kebetulan ada durian kat umah, akak memang boh durian kalu wat bubur ke pengat ke... mmm best!

    ReplyDelete
  13. Bubur jagong ni kalau cicah ngan roti pun sodap he he...

    ReplyDelete
  14. salam fzi..lama tak jengok blog fzi ni..wah macam macam ada...sedapny bubur jagung ni,nasi dagang pun sedap ga...terliur

    ReplyDelete
  15. Papa, mama tengok habis makan 4 keping roti bijan cicah ngan bubur jagung ari tu... amboi kenyang la ya.. :D

    ReplyDelete
  16. Wsalam kakmanggis...
    tau akak sebok sekarang ni...hehe...

    itu la...teringat nak makan bubur jagung lepas tiga empat ari raya...risau tak berenti asyik makan daging korban hari2, kalu pegi check darah kat spital tak tau le camane reading... :)
    Nasi dagang memang takleh tinggal kalu raya...hehe

    ReplyDelete
  17. Salam kak...nak juga bubur jagung tu...nasi daganga ada lagi x? favorite tu!

    ReplyDelete
  18. Wsalam E-na...
    laa...tak cakap siang2 nak... :)
    takpe kejap je kalu nak buat tu...payah2 guna je jagung dalam tin tapi rasa lain r sikit...sedap lagi kalu pakai jagung yang ori ni :)
    Nasik dagang pulak buat dua tiga kali setahun je... nnt nak buat lagi akak akan war-war kan ya... :)

    ReplyDelete
  19. salam kak, wah sedapnyer...nak kena beli jagung ni. kak nk tanya mcm mana nak buat cucur pise atau jemput pise yg berurat..ade mcm urat2 kat dlm cucur tu, saya pernah jumpa cucur ni kat kl, sedapnyer kak, rupa dia hitam2 manis, besar2 pastu dlmnya ade urat2 mcm kek pise tu..bila sy buat x jadi lak mcm tu..kalo akk tau bole kongsi resepi..org kata kena guna pisang kapas yer..istilah lain bg pisang kapas lak apa ye kak, dorang x tau kat sini pisang ape tu....walau apa pun nk buat bubur jagung nanti tunggu hubby balik dari kelantan...byk saya pesan stok brg dari sana hehehe..

    ReplyDelete
  20. Wsalam anie...
    Ohh seronok la anie pasni banyak bekalan bahan mentah dari kelate sapaa...hehe
    Jepput pise akak pun kadang ada nampak urat2 yang macam anie kata tu, kadang takde...betul tu...bergantung pada jenis pisang yang kita guna...ape2 pun anie boleh gi tengok n3 jepput pise akak tu...lagu tu jah sokmonyo akak wat jepput... :)

    ReplyDelete